1911, numărul unic pentru securitate cibernetică

Societatea românească se confruntă adesea cu incidente de securitate cibernetică. Atât companiile private și publice, cât și cetățenii sunt afectați de campanii malițioase specifice.

Începând cu data de 2 mai, persoanele fizice, juridice și instituțiile publice din România vor putea raporta incidentele de securitate cibernetică, constatate, la numărul unic 1911. Anunțul a fost făcut de ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu.
La nivel naţional, educaţia digitală în domeniul securităţii informaţiilor este deficitară. Prin lansarea acestui serviciu, se urmărește încurajarea notificării cu privire la infracțiunile cibernetice, care afectează negativ economia, dar și fiecare utilizator în parte.
Economia globală este prejudiciată în fiecare an cu peste 400 de miliarde de euro din cauza atacurilor cibernetice. Din anul 2013, impactul criminalității informatice în sfera economică a crescut de cinci ori și este considerat o provocare pentru însăşi securitatea internă a Uniunii Europene. Mai mult de jumătate din cetățenii Bătrânului Continent se consideră neinformaţi cu privire la ameninţările cibernetice, iar 70% dintre întreprinderile din Europa au cunoștințe minime privind aceste riscuri.
România a fost în anul 2018 atât generatoare de incidente de securitate cibernetică, dar şi ţinta acestora, iar riscul este evaluat la nivel mediu, însă tendinţa este în creştere.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole