Alunecare de teren la Cumpăna

Imagini apocaliptice în localitatea constănțeană Cumpăna! O porțiune de teren lungă de 150 de metri și lată de 10 metri s-a surpat. Mii de tone de pământ de pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră s-au prăvălit în mai puțin de 24 de ore. Localnicii sunt alarmați.

Alunecarea masivă de teren le pune în pericol casele, care se află la câțiva metri de hăul format. Oamenii stau cu teama în suflet că în orice moment proprietățile lor pot fi înghițite de craterul imens. Treizeci de case riscă să se prăbușească.

”Fenomenul a apărut anul trecut în vară, lucru pe care noi l-am sesizat atât canalelor navigabile, cât şi Ministerului Transporturilor. O falie din acest taluz. Era lată de 1 metru şi, în decursul timpului, s-a accentuat. Bucată cu bucată s-a ajuns până la momentul acesta.”, a declarat Florin Neagu, viceprimarul comunei Cumpăna.

Autoritățile locale au împrejmuit zona și au restricționat accesul autovehiculelor. Reprezentanţii instituției edilului fac apel la firma care se ocupă de consolidarea falezei. În momentul de față, lucrările nu pot fi demarate, întrucât riscul unor noi surpări este foarte mare. Comisia pentru situaţii de urgenţă ia în calcul ipoteza evacuării localnicilor.

“A început să se surpe malul probabil datorită faptului că s-au făcut nişte acumulări de apă în zona asta, nu ştim exact. Părerea experţilor este că în ultima perioadă cantitatea de apă este foarte mare, probabil că şi de asta a plecat partea asta de mal de aici.”, a precizat Florin Georgescu, director Administraţia Canalelor Navigabile.

Informațiile deținute până în prezent dezvăluie existența, la 15 metri adâncime, a unei pungi subterane de apă, care este alimentată de izvoare.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole