5 mai, Ziua limbii tătare

În fiecare an, în data de 5 mai, tătarii din România sărbătoresc “Ziua limbii tătare”. În anul 2010, în urma unui demers parlamentar a fost adoptată Legea nr. 256 privind instituirea “Zilei limbii tătare”. Data de 5 mai a devenit, aşadar, în mod oficial, o sărbătoare. În acest fel, se promovează reperele spirituale ale comunităţii tătare din România. Limba maternă înseamnă, indiscutabil, un mod consistent de a asigura continuitatea, inclusiv în domeniul creaţiei.

De la adoptarea legii, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România a organizat an de an manifestări cu prilejul zilei limbii tătare, în care au fost implicați în mod special tinerii comunității, ei fiind principalii beneficiari ai demesurilor de păstrare și promovare a limbii materne și mesagerii valorilor identitare tătare.
Programul artistic al evenimentului cultural dedicat Zilei Limbii Tătare va fi susținut de soliști și ansambluri ale UDTTMR, iar copiii care urmează cursurile de limba tătară organizate în cadrul Școlii Comunitare vor recita poezii în limba maternă.UDTTMR îi invită pe toți membrii comunității dar și pe prietenii de alte etnii să sărbătorească împreună Ziua Limbii Tătare.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole