Instabilitate atmosferică în toată țara. Ploi, descărcări electrice și temperaturi în scădere

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, până miercuri dimineaţa.
Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată iar cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi mai frecvente şi mai intense în cursul zilelor de luni şi marţi (6 şi 7 mai) îndeosebi în sudul, estul şi centrul ţării.
Totodată, meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat, luni, 6 mai, în vestul şi nordul ţării, iar marţi, 7 mai şi în celelalte regiuni.
La munte, începând din noaptea de luni spre marţi, 6-7 mai, precipitaţiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge şi vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada.
UPDATE:
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o nouă atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până marţi seară în cea mai mare parte din ţară.
Astăzi, în intervalul orar 14:00 – 23:00, în Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, local în Transilvania, Dobrogea şi la munte, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale.
Îndeosebi în intervale scurte de timp se vor acumula cantităţi de apă care vor depăşi 25 – 35 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse.
De asemenea, în intervalul 6 mai, ora 23:00 – 7 mai, ora 23:00, în Transilvania, Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei şi jumătatea de nord a Munteniei vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi de apă ce vor depăşi 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 50 – 60 l/mp. Aversele vor mai fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină.
În zonele montane, iar trecător şi în Transilvania şi Subcarpaţii Moldovei, precipitaţiile se vor transforma treptat în lapoviţă şi ninsoare. La altitudini de peste 1.500 de metri vântul va avea intensificări de peste 70 – 80 km/h spulberând zăpada.

Cele mai Accesate Articole