Bricul ”Mircea”, voiaj omagial

Nava-Şcoală „Mircea”  a ridicat ancora din portul militar Constanța! Considerată de către Forţele Navale Române drept cel mai longeviv ambasador maritim al ţării, velierul a plecat  în tradiţionalul marş internaţional de instrucţie.

Voiajul de anul acesta are o însemnătate aparte, întrucât celebrează 80 de ani de la intrarea în serviciul activ al Marinei Militare Române.

„Pentru a marca acest moment istoric, nava va ajunge în Hamburg, portul unde a fost construită în 1939, iar la întoarcerea în portul Constanţa va urma traseul efectuat în urmă cu opt decenii.”, au transmis reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale.

La bordul navei-simbol a învăţământului românesc de marină, s-a îmbarcat un echipaj format din 179 de membri, dintre care 57 studenţi de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Lor li s-au alăturat şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Portugalia, Polonia, Turcia şi Ucraina.
Timp de trei luni, nava-școală „Mircea” va străbate mai multe mări dar și apele Oceanului Atlantic. De-a lungul cursului de navigație pe Marea Neagră, Marmara,Egee, Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, velirul va efectua escale în numeroase porturi europene.
În zilele de 25 și 26 mai, velierul va acosta în portul spaniol Almeria. Aici, membri echipajului își vor exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.
Pregătirea viitorilor marinari militari români şi străini se va încheia în data de 7 august, când nava se va întoarce în Portul Constanța.
Velierul tip bark de clasa A, a fost lansat la apă şi botezat cu numele Mircea la data de 23 septembrie 1938.

“Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân ce a cârmuit Ţara Românească, în perioada 1386-1418 şi sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană, el însuşi adăugându-şi titulatura monarhică de Domn până la Marea cea mare”, a transmis printr-un comunicat Academia Navală Mircea cel Bătrân.

Velierul a intrat în Portul Constanţa la data de 17 mai 1939 și a fost salutat de oficialităţile vremii, elevii de atunci ai Şcolii Navale, dar și de navele acostate în port. Martor la acest eveniment  a fost și vechiul bric adus de la Galaţi care a predat simbolic ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole