O nouă tornadă în Călărași

Fenomenele meteorologice extreme sunt tot mai frecvente în România. O nouă tornadă a lovit județul Călărași și s-a abătut luni seară în zona  localității Cuza Vodă. Cu toate că a fost mai slabă ca intensitate decât cea precedentă, care a afectat Drajna în 30 aprilie,  forța vârtejului a măturat acoperițurile a cel puțin 10 case.

Tornada a fost filmată și fotografiată iar imaginea ei a fost postată pe rețele de socializare. În același timp, mai multe localități din Călărași s-au confruntat cu masive căderi de grindină. Aceasta a acoperit drumurile, curțile și terenurile agricole.
Mii de gospodării au rămas fără energie electrică.

“Pe timpul codului roşu de fenomene meteorologice manifestate luni seara prin vânt puternic, averse, descărcări electrice şi grindină, la ISU Călăraşi nu a fost primit niciun apel de urgenţă, nicio persoană nu a solicitat intervenţia ISU, dar ulterior, după ce am luat legătura cu toate localităţile din judeţ, a reieşit faptul că la Ciocăneşti 1.000 de abonaţi din localitate au rămas fără energie electrică (…).”, a declarat Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al ISU Călărași.

La Grădiştea, grindina a afectat culturi, terenuri agricole, livezi de pomi fructiferi. Pagubele urmează să fie evaluate. În localitatea Alexandru Odobescu în patru curţi au fost acumulări de apă în timp ce la Independenţa 14 gospodării au fost inundate. Pompierii au intevenit pentru scoaterea apei. La Perişoru, casa unde tornada din 30 aprilie a smuls acoperişul, a rămas fără prelata de protecţie instalată de ISU Călărași după ce a fost smulsă de vântul puternic. Nu s-au semnalat drumuri blocate din cauza căderilor de pomi și nici persoane rănite.
Autorităţile judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi au emis luni mesaje de avertizare către populaţie prin sistemul RO-ALERT şi au activat grupele operative ale ISU. Peste 180 de pompieri au fost pregătiți să intervină în zonele vizate de furtună.
Județele Ialomița și Călărași s-au aflat luni seară sub avertizarea nowcasting a codului  roșu de vijelii. A fost prima prognoză a meteorologilor români în care s-a făcut referire la aspectul tornadic pe care îl pot lua rafalele de vânt.

„Se vor semnala vânt cu peste 100…110 km/h, aspect tornadic, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula cantități de 30…35 l/mp”, s-a menționat în avertizarea nowcasting emisă de meteorologi.

În situaţia manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, IGSU recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de furtună, se recomandă parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Cele mai Accesate Articole