Taxa auto, restituită integral

Taxa auto va fi restituită integral anul acesta până la data de 30 iunie. Termenul va fi respectat chiar dacă analiza dosarelor întârzie efectuarea plăților. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de către ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.


„Noi avem lege prin care ne-am angajat ca până pe data de 30 iunie, total suma să fie restituită. Am restituit, din momentul în care am adoptat hotărârea de Guvern privind bugetul Administraţiei fondului de mediu, respectiv acum trei săptămâni, deci în trei săptămâni am livrat către populaţie 1,4 miliarde de lei. (…) Ne-am luat angajamentul să restituim total taxele auto care s-au declarat a fi nelegale, inclusiv timbrul de mediu. (..) Până la 30 iunie vom livra această sumă populaţiei”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a menționat că singurul impediment în restituirea mai rapidă a taxei auto îl constituie analiza dosarelor, care trebuie efectuată și de către ANAF.
În conferința de presă susținută la Bistrița, ministrul Mediului  a făcut precizări și cu privire la programul RABLA pentru electrocasnice. Grațiela Gavrilescu a menționat că proiectul de anul acesta se bucură de o lărgire a sferei de cuprindere și de o majorare a bugetului alocat.

”Deja este extins ghidul de finanţare pentru televizoare, pentru maşini de spălat vase. Vrem să extindem acest proiect, Rabla pentru electrocasnice, şi pentru instituţiile statului. (…)Pentru instituţii publice încă nu am gândit ghidul de finanţare, nu vă pot spune exact ce elemente vom lansa, acum lucrăm la el, dar întâi lansăm ghidul pentru persoane fizice. Anul acesta am dublat suma faţă de bugetul anului trecut, când în trei zile s-au folosi toţi banii”, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Implementarea de către marii retaileri din România a sistemului de colectare a sticlei, care intră sub incidența ordonanţei nr. 74 privind regimul deşeurilor, a fost un alt punct dezbătut în cadrul conferinței.

„Marii retaileri, împreună cu producătorii, şi-au făcut un program, un plan prin care fiecare dintre ei să achiziţioneze acele aparate unde noi vom putea să depunem sticlele. Deja câţiva dintre ei le-au şi montat. Primim 0,5 lei pe fiecare sticlă pe care noi o ducem la retailer, iar bonusul pe care îl primim din aparat va fi scăzut din factura de cumpărare.”, a precizat ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu.

Introducerea PET-urilor în acest sistem este următoarea etapă a programului vizat de ordonanța nr. 74 privind regimul deșeurilor.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole