Noi cazuri de bebeluși cu stafilococ auriu

Numărul bebelușilor diagnosticați cu stafilococ auriu crește. Alți doi copii infectați cu această bacterie au fost internați la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.


“Avem următoarea problemă acum, sunt bebeluşi care au fost internaţi la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’, deja DSP este (…) la Maternitatea Giuleşti, pentru că aceşti bebeluşi au fost născuţi acolo pentru a preleva probe, de altfel au şi prelevat (…) probe, de a aduna documente, de a vedea exact ce s-a întâmplat şi dacă sursa acelui stafilococ este maternitatea Giuleşti.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În perioada 8 -15 mai, la Maternitatea Giulești se derulează controlul Direcției de Sănătate Publică a Muncipiului București. Inspectorii sanitari, însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile verifică respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical și a normelor tehnice privind curăţenia, dezinfecţia, sterilizarea și gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale.
Controlul solicitat de Ministerul Sănătății urmează să stabilească sursa infectării cu stafilococ auriu.

“Este vorba de stafilococ, dar nu ştim încă provenienţa. Tocmai de aceea, nu vrem să luăm măsuri pripite. Deocamdată nu se pune problema închiderii. Trebuie să ştim exact care este provenienţa infecţiei. Nu există nicio dovadă că ar fi pornit de acolo din maternitate”, a precizat Sorina Pintea.

În perioada sărbătorilor pascale, trei bebeluși cu stafilococ auriu au fost internați la   Spitalul “Grigore Alexandrescu”. Ei nu au ajuns prin transfer la această unitate medicală, ci au fost aduși de acasă. Copiii s-au născut la Maternitatea Giulești.

“Ultimul bebeluş a venit pe 4 mai. Trei în total, doi dintre ei cu manifestări cutanate care au stat doar două-trei zile şi s-au externat şi cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi stafilococ auriu.”, a menționat Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului “Grigore Alexandrescu”.

Potrivit definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se consideră că este infecţie nozocomială dacă pacientul se reinternează în primele trei zile de la externare.
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti a afirmat că nici unul dintre cei trei bebeluşi nu s-a reinternat în acest interval de timp.

Cele mai Accesate Articole