Noi detalii despre elicopterul prăbușit la Săpânța

Se adâncește misterul în cazul elicopterului prăbușit pe raza comunei maramureșene Săpânța. Se pare că aparatul de mici dimensiuni, care a intrat ilegal în spatiul aerian românesc, nu este un produs fabricat în serie, ci a fost construit de cineva care se pricepe.

Pilotul găsit mort lângă epava elicopterului este cetățean belarus și a fost dat dispărut de autoritățile din țara sa la începutul lunii martie, după ce plecase din Ucraina.

„Am fost la faţa locului, am fost anunţaţi de un cioban de la o stână care a descoperit epava elicopterului prăbuşit în pădure, la vreo 20 de kilometri de centrul comunei Săpânţa, într-o zonă greu accesibilă. Pilotul este din Belarus, maior de aviaţie, iar elicopterul prăbuşit era improvizat, construit de cineva care se pricepe la aşa ceva. Nu avea elemente de identificare, dar era puternic, cu două elice. Din câte ne-am dat seama, prăbuşirea ar fi avut loc în urmă cu două-trei săptămâni. Există o bănuială, suspiciune că ar fi fost implicat în contrabandă cu ţigări”, a precizat Gheorghe Stan, primarul comunei Săpânţa.

O anchetă coordonată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj este în plină desfășurare. Investigațiile demarate privesc săvârşirea infracţiunii de încălcare de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor. Fapta este pedepsită cu detenția pe viață sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani, dacă a rezultat decesul uneia sau mai multor persoane.

”Din primele informaţii a rezultat că aparatul de zbor care s-a prăbuşit nu avea însemne de înmatriculare şi nu exista niciun plan de zbor depus la vreo instituţie aeronautică privind deplasarea în România”, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz, existând suspiciuni că aparatul de zbor ar fi fost folosit pentru traficul de ţigări din Ucraina.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole