Salariul mediu în România a urcat la 3.075 lei

Institutul Naţional de Statistică a anunțat, astăzi, că salariul mediu nominal net a urcat cu 4,8% în martie 2019 faţă de luna precedentă, ajungând la 3.075 lei.
În ceea ce privește câştigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost de 5.050 lei, cu 4,8% mai mare decât în februarie 2019.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (7.491 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.752 lei).
INS menționează că, în luna martie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).
Comparativ cu luna martie 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,7%.

Cele mai Accesate Articole