Sisteme antigrindină pentru exploatații pomicole

Fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă au creat necesitatea implementării în România a unui sistem de apărare împotriva acestora. Protecția precară în fața manifestărilor atmosferice violente precum grindina se resimte și în sectorul pomicol.


”Rezultatul schimbărilor climatice, dar şi cererea pe piaţa românească a produselor de calitate la preţuri accesibile, au creat necesitatea utilizării tehnologiilor de ultimă generaţie şi în sectorul pomicol. Printre acestea pot fi incluse şi plasele antigrindină utilizate în zonele cu risc sporit de producere a unor fenomene nefavorabile. Astfel, prin PNDR 2020, au fost prevăzute fonduri inclusiv pentru tehnologizarea exploataţiilor pomicole, menite să protejeze livezile şi culturile de arbuşti.”, a precizat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agenția pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Așa se face că până în prezent AFIR a alocat 11 milioane de euro pentru achiziţionarea şi instalarea sistemelor de plasă antigrindină în exploataţii pomicole iar suprafața culturilor protejate astfel este de 383 de hectare. Suma reprezintă finanțarea proiectelor depuse de 85 de pomicultori pe submăsura 4.1a  ”Investiţii în exploataţii pomicole” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
În lunile februarie și martie ale acestui an, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit 81 de solicitări de finanţare pentru proiecte de investiţii în exploataţii pomicole care includ plase antigrindină, în valoare totală de 7,72 milioane de euro.
Dintre acestea, peste jumătate sunt prevăzute pentru regiunea de Nord-Vest a țării. Dacă solicitările vor fi aprobate, suprafaţa exploataţiilor pomicole care va fi protejată prin finanţarea acestor proiecte este de 378 de hectare. În anul 2020, România va beneficia de un program de investiţii pentru extinderea sistemului antigrindină din Teleorman până în Dobrogea.

“Sistemul de protecţie antigrindină va funcţiona şi în Bărăgan. Dacă din 2004 până în 2017 doar şapte puncte de lansare au fost realizate în ţară, noi, accelerând, văzând, ştiind, cunoscând şi înţelegând aceste fenomene, în 2017 şi 2018 am realizat 60 de puncte de lansare şi vom lansa şi anul acesta 65. În Băragan este o altă abordare, într-un program de investiţii, unde, de anul viitor, din Teleorman până în Dobrogea, înţelegând judeţele acestea limitrofe Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa vor avea o altă protecţie”, a precizat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

36,7 milioane de lei vor fi alocate în acest an de statul român pentru mai multe obiective de investiţii în cadrul Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024.

Cele mai Accesate Articole