Sistem de purificare a apei în Delta Dunării

Paradisul verde al Deltei Dunării nu este doar o oază de liniște și relaxare, ci și un loc care oferă conexiunea la cele mai noi standarde de trai. O demonstrează din plin casa plutitoare a Centrului de ecoturism Rowmania, care este amplasată pe Canalul 36, din zona Sireasa a Deltei.

Aceasta beneficiază de la jumătatea lunii mai de un sistem modern de purificare a apei. Resursa vieții este procurată direct din Dunăre și transformată în apă potabilă, fără a fi nevoie de energie electrică. Inițiativa i-a aparținut Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, care caută în permanență idei pragmatice și eficiente de a îmbunătăți viața comunităților Deltei Dunării și a le oferi soluții de a trăi ca în secolul al XXI-lea, însă în armonie cu mediul.
Funcționarea fără consum de energie electrică este un plus al acestui sistem întrucât are o amprentă redusă asupra mediului. Mecanismul poate produce între 0,5 și 1 litru de apă potabilă pe minut iar cantitatea zilnică obșinută este de aproximativ 250 de litri care acoperă necesarul pentru 10 -12 persoane.
În ziua inaugurării, preşedintele asociaţiei, Ivan Patzaichin, a fost primul care a gustat apa potabilă filtrată de noul sistem.

“(…) am băut primul pahar şi sunt în regulă. Au fost şi specialişti care ne-au demonstrat cu analize că totul este ok. Important este ca lumea să înceapă să folosească sistemul şi încet, încet să extindem proiectul în zonele în care lumea are nevoie de apă potabilă”, a declarat Ivan Patzaichin.

În județul Tulcea, aproximativ 20 de localități nu beneficiază de apă potabilă. Unsprezece dintre acestea sunt situate în Delta Dunării.
Programul pilot de testare a sistemului modern de filtrare a apei, adaptat la specificul Deltei Dunării, în special ca soluție pentru refugiile pescărești, este un proiect finanțat de Comisia Europeană. Acesta a durat 20 de luni și valoarea totală a finanțării a fost de 30.000 de euro.
Sistemul a fost dezvoltat de o societate româno-franceză, iar următorul proiect al acesteia vizează replicarea sistemului din Deltă într-o zonă izolată din Portugalia.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole