Conferinţă ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi ministru interimar pentru Românii de Pretutindeni, Ştefan-Radu Oprea, şi comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit, Karmenu Vella, au găzduit la 21 mai 2019, conferinţa ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră.
Evenimentul a reunit înalţi oficiali din statele litorale (Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia, Ucraina) şi Republica Moldova, reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii regionale din zona Mării Negre şi ai unor instituţii financiare internaţionale.
Agenda maritimă comună adoptată cu prilejul conferinţei ministeriale reflectă priorităţile statelor litorale şi ale Republicii Moldova în domenii subsumate economiei albastre – afaceri maritime, pescuit şi acvacultură, cercetare şi inovare, conectivitate, protecţia mediului, turism, educaţie, formare şi dezvoltare competenţe.
Documentul va reprezenta cadrul pentru implementarea, pe baze voluntare, de către actori din mediile public, privat, ştiinţific şi din rândul societăţii civile, de proiecte naţionale şi regionale în domeniile economiei albastre, precum şi pentru atragerea de fonduri europene şi investiţii internaţionale în regiunea Mării Negre.
Prin adoptarea Agendei maritime comune, Marea Neagră se alătură celorlalte bazine maritime învecinate cu Uniunea Europeană care au optat pentru o abordare integrată, coerentă în vederea dezvoltării economiei albastre simultan cu păstrarea unei mări cât mai curate, aspecte evidenţiate atât de comisarul european Karmenu Vella, cât şi de ministrul Ştefan-Radu Oprea.
În intervenţia sa, ministrul Ştefan-Radu Oprea a subliniat prioritatea acordată de România, îndeosebi în contextul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, intensificării cooperării regionale la Marea Neagră, cu sprijinul activ al Uniunii Europene.
Ministrul român a evidenţiat abordarea pragmatică, bottom-up care stă la baza Agendei. A amintit, în acest sens, că documentul a fost elaborat în urma consultărilor cu actorii relevanţi din regiune şi a fost consolidat pe parcursul unui proces intens de negociere între cele şapte state participante – proces care a fost sprijinit activ de Comisia Europeană.
Ministrul a mai subliniat necesitatea ca, în perspectiva implementării Agendei, statele participante să îşi extindă şi să îşi valorifice reţelele de actori interesaţi create pe parcursul elaborării şi negocierii documentului. În context, a anunţat că, în toamna acestui an, România va organiza un atelier naţional care să reunească o gamă cât mai diversificată de actori relevanţi, activi în domeniile subsumate economiei albastre, în vederea identificării proiectelor care pot fi implementate în baza Agendei maritime comune, la iniţiativa României.
Sursa: Comunicat MAE

Cele mai Accesate Articole