Atenție unde vă scăldați!

Mare grijă unde vă scăldați! Plaja de la Marea Neagră din oraşul Sulina şi lacul Ciuperca din municipiul Tulcea nu sunt recomandate pentru îmbăiere. Autoritățile sanitare tulcene au emis avertismentul în urma rezultatelor primelor analize făcute în acest an în toate apele naturale de îmbăiere cunoscute în județ.


“Rezultatele analizelor arată că se încadrează ca fiind corespunzătoare, calitate excelentă pentru zonele de îmbăiere Gura Portiţei, Jurilovca, Sfântu Gheorghe, iar pentru lacul Ciuperca şi Sulina, calitatea apei este nesatisfăcătoare, îmbăierea nefiind recomandată. Atât zonele naturale neamenajate, cât şi cele amenajate sunt monitorizate în perioada 1 iunie-15 septembrie atât din punct de vedere microbiologic, cât şi din punct de vedere fizico-chimic”, a declarat Mirela Prodan, director Direcţia de Sănătate Publică.

Lacul  Ciuperca a fost în vizorul inspectorilor sanitari și anul trecut, când apa de îmbăiere a obținut același calificativ nesatisfăcător în urma testelor efectuate la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Bucureşti.

“Din cele trei zone naturale de îmbăiere, două nu sunt autorizate sanitar, Sfântu Gheorghe şi Sulina. Sunt plaje neamenajate şi nu corespund din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare şi a legislaţiei apelor de îmbăiere în vigoare. Zona naturală de îmbăiere Gura Portiţei, Jurilovca, este singura zonă de îmbăiere autorizată sanitar”, a mai precizat Mirela Prodan.

Atât rezultatele analizelor, cât și recomandările Direcției de Sănătate Publică au ajuns pe masa autorităților responsabile cu administrarea zonelor naturale de îmbăiere. Ele au obligația de a avertiza cetățenii asupra pericolului prin expunerea în locuri vizile a rezultatelor acestor analize.
Plajele neamenajate de la Marea Neagră din Sulina și Sfântu Gheorghe se confruntă și cu problema lipsei de salvamari.

“Legal, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu poate angaja salvamari, iar totul rămâne la latitudinea administraţiei locale, dacă are buget. Din ce am înţeles însă, nu are cum justifica angajarea unui salvamar, pentru că nu administrează plaja şi suntem într-un cerc vicios”, a afirmat Mălin Muşetescu, guvernatorul Deltei.

Acesta a declarat că problema deşeurilor din plajele neamenajate va fi gestionată în parteneriat cu autorităţile locale.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole