Fumatul în rândul tinerilor

În fiecare an, pe 31 mai se celebrează Ziua Mondială fără Tutun. Această dată  vine în întâmpinarea renunțării la toate formele de fumat pentru minim 24 de ore. Se urmărește, totodată, să se atragă atenția că la nivel planetar consumul de tutun a devenit un obicei cotidian pentru un număr mare de cetățeni. Acest viciu, are un efect dezastruos asupra sănătății organismului uman, soldat anual cu milioane de pierderi de vieți omenești.

Prevalența acestui obicei nociv în rândul tinerilor din România este îngrijorătoare. Cel mai recent studiu național arată că 28 % dintre elevii fumători au încercat o primă ţigară înaintea vârstei de 10 ani. Analiza efectuată în perioada octombrie – noiembrie 2017, de către Global Youth Tobacco Survey a inclus un eșantion reprezentativ de 4.395 elevi, din clasele VI-VIII, și a utilizat metodologia Organizației Mondiale a Sănătății.
În studiul global pentru evaluarea consumului de tutun în rândul adolescenților de 13 – 15 ani, s-a evidențiat o scădere a numărului tinerilor care fumează.  Această diminuare a fost determinată de apariția unui substitut negativ, întrucât adolescenţii consumă în prezent şi produse din tutun încălzit, nu doar ţigări clasice.
Rezultatele studiului au indicat mai multe cifre îngrijorătoare în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 13 şi 15 ani.
Medicul pneumolog a menționat că toate cifrele din studiu se bazează exclusiv pe mărturiile copiilor şi că aceste date arată necesitatea imediată a adoptării unor măsuri de urgenţă în vederea combaterii fumatului în rândul adolescenților.
Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală a demarat un proiect educaţional adresat elevilor cu privire la efectele fumatului asupra plămânilor. Acțiunea constă în organizarea unor ateliere de informare, în care sunt prezentate rezultate concrete ale inhalării fumului de tutun.
Combaterea fumatului în rândul tinerilor este un deziderat pentru care Ministerul Sănătății și-a exprimat intenția de a contribui cu măsuri suplimentare de suport.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole