Ambasadorul Franței în România, la Luncavița

Comuna tulceană Luncavița a primit vizita unui oaspete de seamă. Ambasadorul Republicii Franceze în România, Excelența Sa, Michèle Ramis, a fost prezentă aici pentru a face o incursiune în trecut și a trăi emoția întâlnirii cu istoria.

Aceasta și-a propus să străbată veacurile și să cunoască una dintre cele mai vechi aşezări umane din Dobrogea, situl arheologic Cetăţuia.

“Nu mi-am imaginat niciodată că în subsolul acestei regiuni există vestigii ale unei civilizaţii neolitice. Este foarte emoţionant să fiu aici şi să simt istoria sub picioarele mele.”, a declarat ambasadorul Michèle Ramis.

Excelența Sa, Michèle Ramis, a fost însoțită de Hélène Roos, directorul Institutului Francez în România și de consilieri ai ambasadei. Acestora li s-au alăturat Cristian Micu, șeful Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ,,Gavrilă Simion” din Tulcea şi Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa.
Cu acest prilej, diplomatul francez a mai afirmat că cercetările arheologilor contribuie la protejarea biodiversităţii.

“Aceste cercetări arheologice ne ajută să înţelegem interacţiunea dintre comunităţile umane şi mediul înconjurător şi influenţa naturii asupra comunităţii umane. Regiunea aceasta are o biodiversitate foarte bogată şi cred că este foarte important să înţelegem această relaţie dintre om şi mediul înconjurător, pentru că ştim că în acest moment biodiversitatea este ameninţată de activităţile umane”, a mai precizat ambasadorul Michèle Ramis.

Statul francez susţine arheologia biodiversităţii. Vizita în această regiune a înaltului oficial nu este una întâmplătoare. Emisarul Franței în România a participat în data de 3 iunie la deschiderea lucrărilor  colocviului internaţional pe tema geo-istoriei zonelor umede. Evenimentul de desfășoară la Tulcea în perioada 3 – 8 iunie.

“Manifestarea ştiinţifică este finanţată prin Sezonul România-Franţa 2019, Sezon susţinut de ministerele Afacerilor Externe din cele două ţări. Franţa s-a implicat de 13 ani prin MAE în proiectul de cercetare Delta Dunării. Suntem la Luncaviţa, pentru că siturile arheologice din această zonă au fost integrate proiectului. Chiar anul trecut am finalizat o cercetare în zona văii Luncaviţa care are ca subiect inundaţiile pe care le înregistrăm în fiecare an în această zonă”, a menţionat Cristian Micu, directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

Cercetători din întreaga lume participă la evenimentul aflat sub patronajul Consiliului Județean Tulcea și Institutului Francez din București. Simpozionul este organizat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simionˮ Tulcea, Centre National de la Recherche Scientifique, Groupe d’Histoire des Zones Humides și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea. La buna pregătire a colocviului au contribuit și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Asociația Română de Limnogeografie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuzaˮ din Iași și Universitatea București.
Cooperarea româno-franceză pentru Dobrogea a început la Luncaviţa. În urmă cu 120 de ani, Trandafir Iorga, edilul de atunci al așezării, s-a deplasat în Franţa pentru a aduce de acolo ingineri şi specialişti pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă a localității, o adevărată minune a lumii moderne.

“În anul 1898, primarul Trandafir Iorga a obţinut un paşaport diplomatic de la Carol I şi a plecat în Franţa pentru ca oamenii din Luncaviţa să aibă apă la robinete. (…) Statul francez a finanţat prima investiţie din Dobrogea pentru captarea apei şi furnizarea în sistem centralizat. Proiectul a fost finalizat în noiembrie 1911”, a declarat primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie.

Sistemul implementat și inaugurat în urmă cu peste 100 de ani funcţionează şi în prezent, iar o parte din apa furnizată populaţiei din comună provine de la acesta.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole