Amenzi la maternitatea Giulești

Raportul privind controlul la Maternitatea Giulești s-a finalizat. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut cunoscute concluziile verificărilor dispuse la această unitate medicală în urma apariției cazurilor de bebeluși infectați cu stafilococ auriu.


”Au fost amenzi în valoare de 37.000 de lei. 30.000 de lei amendă pe persoană juridică, iar 7.000 de lei pentru medicul epidemiolog, asistenta şefă de obstetrică-ginecologie, asistenta şefă de la neonatologie, asistenta şefă de la blocul operator. Nu există acele legături de cauzalitate de la persoanele de la care s-a recoltat exudatul deocamdată şi îmbolnăvirea nou-născuţilor pentru că încă nu avem rezultatele gata de la Cantacuzino”, a declarat Sorina Pintea.

Controlul a fost demarat la începutul lunii mai și efectuat de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică. Au fost verificate foile de observație, încadrarea în structura de personal, norma de paturi și modul de raportare al infecţiilor asociate actului medical, din ianuarie și până în prezent. A fost raportat corect un număr între unu și cinci infecți pe lună, dar nu de natură stafilococ.

”Aşteptăm încă nişte analize nefinalizate la Institutul Cantacuzino. Este vorba despre acea fenotipare a exudatelor nazale. Au fost recoltate 98 de probe – exudate nazale de le 98 de angajaţi din cei 292 existenţi. Au fost recoltate probe de pe suprafeţe, în jur de 178 de probe. (…)”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Cu această ocazie, Sorina Pintea a avertizat că vor fi reluate controalele în toate materinitățile din țară.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole