Lie, lie ciocârlie…cântecul unui zbor frânt?

În mediul virtual, circulă de câteva zile o petiție online prin care se solicită protejarea prin lege a vestitei ciocârlii. Demersul a strâns până în prezent aproximativ 10.000 de semnături și este adresat Ministerului Apelor și Pădurilor din România.


”Dorim să se stopeze omorârea celor 440 000 de ciocârlii propuse pentru anul acesta și să fie incluse ca simbol național protejat de lege, așa cum merită. Numărul lor a scăzut drastic la sub 50% datorită agriculturii excesive, iar acest tip de eveniment le-ar pune în pericolul dispariției ca specie de la noi din țară ce NU este acceptabil.”, se menționează în textul petiției.

Semnatarii cer Ministerului Apelor și Pădurilor să retragă Ordinul prin care permite împușcarea a circa 440.000 de ciocârlii în sezonul de vânătoare mai 2019 – mai 2020.  Documentul a fost aprobat recent de ministrul Ioan Deneș și publicat în Monitorul Oficial în data de 14 mai.
Societatea Ornitologică din România a atras atenția în nenumărate rânduri cu privire la pericolulul în care se află pasărea cântătoare. Situația de anul acesta indică o scădere a cotelor de vânătoare pentru ciocârlie.

”Noi ceea ce am spus din 2015 spunem și acum, nu suntem de acord să se vâneze ciocârlia. Suntem singura țară din partea asta de UE care mai permite așa ceva. Alte țări au tradiție, România nu are tradiție în așa ceva. Până în 1996 nu s-a vânat ciocârlie, din ’96 s-a vânat până în 2006, apoi s-a reluat, iar din 2015 au început să mai scadă cotele.”, a declarat Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Socității Ornitologice din România.

În Uniunea Europeană, ciocârlia de câmp se mai vânează doar în Grecia, Italia, Franța, Cipru și Malta.  În restul țărilor este interzisă vânarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, care a condus la înjumătățirea numărului acestor păsări. Un alt motiv al diminuării speciei îl constituie braconajul în scopuri comerciale. Limbile acestor păsări sunt considerate delicatese și vândute restaurantelor de pe ”Bătrânul continent”.

”Cine vânează ciocârlie în România este braconier pentru că nu poți să distingi ciocârlia în zbor, deci omoară și alte păsări și face braconaj. Apoi, vânătoarea de ciocârlie în România a fost întotdeauna o afacere, este permisă pentru străini, ei vin să vâneze ciocârlia aici, cei de la minister sunt mulțumiți fiindcă asta aduce bani, la fel și cei care organizează partide de vânătoare.”, a mai afirmat Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al Societății Ornitologice din România.

În urmă cu patru ani, organizația a derulat o campanie de sensibilizare în încercarea de a opri vânătoarea la ciocârlie, în condițiile în care cotele permise se dublaseră în perioada 2010-2015. Ministerul nu a oprit însă măcelul, ci doar a scăzut cotele de vânătoare.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole