Protocol pentru profilaxia mușcăturii de căpușă

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a făcut un anunț pe pagina sa de socializare că din data de 6 iunie, un protocol pentru proflilaxia mușcăturii de căpușă este transmis tuturor spitalelor de urgență pentru copii din țară. Documentul a fost elaborat de Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală și este distribuit de Ministerul Sănătății.

Protocolul pentru profilaxia muşcăturii de căpuşă a fost întocmit la solicitarea ministrului Sănătății, în urma vizitei inopinate la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic pentru copii ”Grigore Alexandrescu” din București.

“Am reînceput vizitele inopinate în unităţile sanitare, aşa cum am spus. Luni seară am fost în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii “Grigore Alexandrescu”. Garda era bine organizată, protocoale şi circuitele respectate, dar în discuţiile pe care le-am avut cu părinţii copiilor prezenţi în unitate am constatat că pentru un fapt banal, o muşcătură de căpuşă, micii pacienţi sunt plimbaţi între spitale pentru asigurarea tratamentului.”, a scris, pe Facebook, Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a criticat lipsa de comunicare din sistem, fapt care a provocat întârzierea intervenției medicilor în cazul unui copil mușcat de o căpușă. Prezentă la o dezbatere privind prevenția în sănătate, Sorina Pintea a povestit că părinții minorului întâlniți în timpul controlului la Spitalul “Grigore Alexandrescu” i-au mărturisit că au fost inițial la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”. La acea unitate, li s-a prescris o rețetă și au fost trimiși la  ”Grigore Alexandrescu” sau la “Marie Curie” ca să fie extrasă căpușa. Totul a durat patru-cinci ore.
Elena Petrișor, șefa Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului “Grigore Alexandrescu”, i-a explicat ministrului Sănătății că nu are competențe să prescrie antibiotice și că nu există un protocol pentru mușcătura de căpușă. Justificarea nu a mulțumit-o pe Sorina Pintea, întrucât cadrul medical nu a raportat mai departe problema din sistemul de sănătate.

„Și eu cum ar fi trebuit să știu? O problemă minoră, dar nu s-a comunicat. Unde se răsfrânge? Asupra pacienților! Purtăm copiii prin jumătate din București”, a subliniat ministrul Sănătății.

După vizita de luni seară de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, Sorina Pintea i-a convocat pe managerii spitalelor “Marie Curie”, “Grigore Alexandrescu” și “Matei Balș” pentru a discuta situația.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole