Ploaie de parașutiști în Normandia

Debarcarea din Normandia rămâne până în zilele noastre cea mai mare operațiune amfibie din istorie și a implicat participarea a circa  trei milioane de soldați. Invazia din Normandia a început cu acțiunile aeropurtate ale trupelor de parașutiști și ale infanteriei transportate cu planoare și atacuri masive ale aviației, artileriei navale, din noaptea de 5 spre 6 iunie 1944.

Bătălia pentru Normandia, purtată între forțele germane și cele ale Aliaților ca parte a celui de-al Doilea Război Mondial, a continuat pentru mai mult de două luni și a condus la eliberarea Parisului. Conflictul  a rămas în negura timpului, dar amintirea sa este neștirbită!
La 75 de ani de la debarcarea pe țărmul Normandiei, aproximativ 1.000 de parașutiști recreează o parte din asaltul din 6 iunie 1944.
Operaţia aeropurtată „D-Day Landings Commemoration” din Sainte-Mere-Eglise, Chebourg Evreux, Franţa marchează trecerea a 75 de ani de la Debarcarea în Normandia. Activitatea, parte a unei grandioase ceremonii de comemorare a eroilor, reunește în aceste zile forțe militare din mai multe state ale Alianței Nord-Atlantice.

„Pe de altă parte, lansarea sincronizată a unui număr mare de paraşutişti din state membre ale NATO, fie şi într-un astfel de context, constituie un bun prilej pentru creşterea interoperabilităţii între structurile naţionale participante şi executarea propriu-zisă a operaţiilor aeropurtate.”, a transmis, Ministerul Apărării Naționale din România.

Țara noastră este prezentă și ea la eveniment. Un detaşament compus din 41 de militari paraşutişti ai Armatei României, cu o aeronavă de transport C 130 Hercules, participă, în perioada 5-10 iunie, alături de camarazi din Belgia, Franţa, Germania, Olanda, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii la operațiunea aeropurtată.

”Detaşamentul românesc, condus de generalul de brigadă Adrian Ciolponea, ia parte atât la exerciţiile de paraşutare, cât şi la ceremoniile de comemorare „Wing Exchange”, din zona Sainte-Mere-Eglise, care vor avea loc pe 9 iunie.”, a mai transmis Ministerul Apărării Naționale din România.

Veterani de război, importanți lideri ai lumii și simpli cetățeni  comemorează, în aceste zile, trecutul.
Împlinirea celor 75 de ani de la debarcarea în Normandia a fost marcată de preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul britanic Theresa May prin dezvelirea, la Ver-sur-Mer, a primei pietre a viitorului memorial, care va trimite întotdeauna spre veșnicia cerului omagiul urmașilor în cinstea celor 22.000 de militari căzuţi sub comanda britanică în cursul bătăliei din Normandia în 1944.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole