Riscul de roaming involuntar

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii atrage atenția asupra riscului de roaming involuntar la care sunt expuși utilizatorii de telefonie și internet mobil din România. Fenomenul este întâlnit în apropierea granițelor țării și atrage tarifarea suplimentară.

Pe teritoriul statului român, sunt identificate în prezent 19 județe unde cetățenii se pot regăsi în situația de a utiliza involuntar serviciul de roaming.

“Periodic monitorizăm localităţile şi drumurile situate la graniţele ţării unde există risc de roaming involuntar şi publicăm lista localităţilor. Obiectivul nostru este ca utilizatorii care călătoresc în zonele de graniţă să fie avertizaţi asupra acestui risc şi să cunoască metodele prin care pot evita conectarea la reţelele operatorilor statelor vecine şi implicit costurile suplimentare.”, a precizat Cristin Popa, șeful Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Pentru a preveni aceste situații neplăcute, specialiștii ne recomandă să dezactivăm opţiunea de selectare automată a reţelei şi alegerea manuală a acesteia, în zonele aflate în apropierea graniţelor.

”Trebuie menţionat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la reţea, utilizatorii intraţi în roaming involuntar vor rămâne captivi în reţeaua statului vecin cât timp terminalul recepţionează semnal de la reţeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul naţional la care este abonat.”, a mai afirmat directorul executiv Cristin Popa.

Cu toate că se află pe teritoriul României, utilizatorii vor fi facturați pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin.

“În cazul în care telefonul sau tableta se conectează automat la reţeaua unui stat vecin membru al Uniunii Europene, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, apelurile primite sau efectuate şi consumul de date se vor tarifa conform mecanismului Roam like at home. Mai exact, tarifarea se va realiza ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele, în măsura în care acesta nu depăşeşte limitele unei utilizări rezonabile. După epuizarea beneficiilor naţionale incluse, se aplică tarifele în afara propriei reţele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date (MB/GB) la nivel naţional.”, se arată în comunicatul dat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Pe lista localităților în care poate fi identificat riscul de roaming involuntar, se situează și unele din județele Călărași, Tulcea și Constanța.
Conectarea la rețeaua unui operator dintr-un stat vecin care nu este membru al Uniunii Europene generează cheltuieli mult mai mari, întrucât tarifele de roaming aplicabile nu sunt reglementate. Așa stau lucrurile în țări precum Moldova, Ucraina și Serbia.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole