Zebra 3D la Medgidia

Numărul mare al accidentelor petrecute pe trecerile de pietoni impune implementarea unor măsuri eficiente menite să stopeze evenimentele rutiere de acest gen. O soluție ar putea fi zebra 3D și va fi aplicată la Medgidia. Municipiul va deveni, astfel, orașul cu prima trecere de pietoni tridimensională de pe litoralul românesc.

Inițiativa aparține Asociației de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ și Primăriei Medgidia, care au lansat împreună Campania ”Fii responsabil în trafic”.
Demersul face parte din proiectul ”Îmbunătățirea conectivității la rețeaua TEN-T în zona transfrontalieră Medgidia – Dobrich” și se derulează în contextul în care România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește decesele din accidente rutiere.

“La o scurtă observaţie empirică, constatăm că din 10 şoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, şi nu înainte, cum este normal. În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experienţă şi a adrenalinei, aceştia pot pierde foarte uşor controlul volanului şi pot pune în pericol propria viaţa şi a celorlalţi participanţi la trafic. Fără doar şi poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi și introducerea trecerilor 3D în orașele din România”, afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologiei şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ.

Studiile arată că 70% dintre șoferi sunt distrași de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc iar 27% socializează pe Facebook. Zebra 3D este o metodă simplă și poate salva vieți. Aceasta utilizează o iluzie optică pentru a face traversarea străzii mai sigură pentru pietoni. Convenționalele dungi ale zebrei sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite în jurul lor, care le oferă aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol.
Directori de școli, reprezentanți ai Primăriei Medgidia, și ai Poliției Rutiere și Locale din municipiu, profesori, părinți și elevi au dat curs chemării ”Fii responsabil în trafic” și au fost prezenți la conferința de lansare a campaniei, care a cumulat mai multe evenimente.  Cu acest prilej, au fost premiate unitățile de învățământ care au participat la cursurile de educație rutieră și au atras în mijlocul lor peste 1.000 de elevi ai claselor IV – VIII.
Conducătorii auto au avut ocazia să testeze, în cadrul acestui eveniment, două perechi de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului de stupefiante la volan.
Organizatorii au dorit astfel să atragă atenția și să combată cele două vicii în rândul posesorilor de permis auto care se aventurează iresponsabil pe drumurile publice și pun în pericol viața participanților la trafic. România se confruntă din ce în ce mai des cu astfel de cazuri, mai ales, în perioada sezonului estival.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole