14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

În întreaga lume, la data de 14 iunie, se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței acestui gest, dar și pentru a mulțumi donatorilor voluntari.
Organizația Mondială a Sănătății incurajează cu fermitate oamenii să devină donatori de sânge și să doneze regulat sânge – acțiuni care sunt esențiale pentru construirea unei baze solide a resurselor de sânge.
Statistica arată că în România, numărul donatorilor este prea mic, iar spitalele se confruntă constant cu deficitul de unități si preparate din sânge.
Aceasta deși medicii spun că cei care donează sânge devin “mai sănătoşi”, arată mai bine, beneficiază de analize de sânge gratuite.
De asemenea, specialiştii susţin că prin donarea de sânge scade şi riscul de cancer, vindecarea plăgilor este mai rapidă şi scade şi colesterolul.
Organismul uman încearcă să refacă stocul de celule sanguine pierdute imediat după ce se donează sânge, acest lucru determinând producţia de celule noi care îmbunătăţesc starea de sănătate a donatorului.
În 2 săptămâni se reface complet componenta celulară donată.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea Sorina, a subliniat importanţa acestei zile pentru conştientizarea asupra necesităţii donării de sânge şi a mulţumit donatorilor pentru gestul lor care face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă.
 

Cele mai Accesate Articole