Saber Guardian 2019

Astăzi a avut loc la Năvodari una din ultimele zi de trageri din cadrul exercițiul multinațional Saber Guardian 2019. Începând cu ora 12 reprezentanții presei de la nivel local dar și de la nivel național au sosit la poligonul de trageri de la Capu Midia Năvodari.

După jumătate de oră și-au făcut apariția și oficialități din cadrul armatei române și americane, precum: General Nicolae-Ionel CIUCĂ-Şeful Statului Major al Apărării și David Shank, U.S. Army Col. La ora 13 fix, așa cum era stabilit și în programul oficial a început demonstrația militară.
Noutatea absolută este dată de prezența în cadrul exercițiului a unor structuri aparținând partenerilor americani, aceștia executând trageri cu sisteme de rachete sol-aer PATRIOT PAC-2 și Avenger.
Exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2019 are ca principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa. Activităţile de instruire în comun din România includ exerciţii tactice de stat major şi cu trageri de luptă, forţări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a unităţilor şi secvenţe cu specific medical. Pentru eficientizarea activităţilor de instruire în context internaţional, SG19 este conexat cu o serie de exerciţii naţionale şi multinaţionale, numărul total de militari participanţi ridicându-se, astfel, la aproximativ 13.500 de militari din 14 ţări aliate şi partenere: Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Germania, Marea Britanie, R. Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Ucraina, şi SUA, dintre care 7.600 de militari reprezintă Armata României.
Exercițiul a început pe 3 iunie și se va încheia pe 24 iunie, și este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și de Statul Major al Forțelor Terestre al Armatei României. Demonstrațiile multinaționale se desfășoară în România, Bulgaria și Ungaria.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: George Dima

Cele mai Accesate Articole