România, în plutonul de elită al strategiei 5G

Executivul de la București a adoptat prin hotărâre de guvern Strategia 5G pentru România. Decizia va avea ca efect crearea a peste 250.000 de locuri de muncă noi şi va aduce beneficii economice de 4,7 miliarde euro pentru țara noastră.

”Prin implementarea acestei strategii, România va cataliza dezvoltările economice şi sociale induse de tehnologie, va dezvolta capitalul uman, estimându-se crearea a  peste 250 mii locuri de muncă şi  a  unui efect de multiplicare  a integrării noilor tehnologii în viața economică  de peste 4,7 miliarde euro, contribuind astfel la realizarea obiectivelor UE de a deveni lider global în tehnologia 5G”, transmit autorităţile.
Strategia 5G ar trebui să aducă pentru utilizatorii mediului virtual beneficiul unui internet de mare viteză, de până la 20 de ori mai rapid decât cel existent în prezent. Tradusă în cifre, tehnologia 5G va pune la dispoziția internauților standarde de viteză de până la 20GB/s față de doar 1GB/s oferit de strategia actuală 4G.
„Guvernul îşi propune un program ambiţios de implementare a noii generaţii tehnologice în comunicaţiile mobile, prin adoptarea Strategiei 5G pentru România şi proiecţia următoarelor decenii de evoluţie în domeniul comunicaţiilor. Noua generaţie de tehnologie mobilă, 5G, va crea un mediu de conectivitate mult superior generaţiei 4G şi va contribui în mod semnificativ la incluziune şi creşterea productivităţii în economie”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
România se va alătura, astfel, grupului de 12 state dezvoltate care au lansat strategii 5G și din cadrul căruia fac parte țări precum Franța, Germania, Italia, Austria și Danemarca.
”Strategia 5G pentru România proiectează un plan de acţiune cu sarcini şi termene concrete pentru implementare, vizând lansarea serviciilor în 2020 şi acoperirea cu servicii 5G a tuturor centrelor urbane şi a principalelor rute de transport terestru până în 2025. Printre principalele repere ale planului de acţiune al Strategiei 5G se află: desfăşurarea licitaţiei pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, transpunerea Codului European al Comunicaţiilor Electronice, adaptarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcţii în sens favorabil dezvoltării reţelelor 5G”, a mai transmis Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Licitaţia pentru spectrul radio 5G ar urma să fie lansată în această toamnă, însă actorii pieței de profil solicită simplificarea cadrului legislativ şi eliminarea taxelor stipulate în OUG 114. În prezent, Ministerul Comunicațiilor lucrează la conturarea unei noi variante a documentului normativ.

Cele mai Accesate Articole