Ziua Universală a Iei

Astăzi, 24 iunie poporul român serbează mai multe momente importante în formarea identității naționale și calendarul creștin-ortodox. Ia este una dintre ele și este sărbătorită din anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, sau mai exact, de Sânziene.

Denumită  Ziua Universală a Iei, la această dată se celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. De asemenea, din punct de vedere religios, astăzi  biserica serbează naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută popular drept Sânzienele sau Drăgaica. Sărbătoarea de Sânziene îşi are originea într-un cult solar străvechi și este considerată o zi a bucuriei solare. În credinţa populară, Sânzienele sunt înfăţişate drept zâne bune, preotese ale soarelui care trăiesc în locuri neumblate de către oameni.
Muzeul de Artă Populară din Constanța ține vie însemnătatea acestei zile prin evenimente care pun în evidență moștenirea străbună.
Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație

Cele mai Accesate Articole