Steagul roșu pe litoral

Pe litoral, vântul și curenții puternici le-au dat de furcă salvamarilor. Plajele sunt împânzite de turiști care, însă, nu iau în seamă amenințarea valurilor. Steagul roșu a fost arborat în aproape toate stațiunile de pe litoral.

Cu toate că îmbăierea este periculoasă, oamenii se avântă în largul mării.
Zeci de persoane au fost scoase din valurile mării de către salvamari. Multe dintre ele sunt copii nesupravegheați de părinți.

“Am avut zeci de acțiuni de salvare. Tragem un semnal de alarmă către părinți. Dacă ei sunt oameni în toată firea și nu vor să asculte, e treaba lor. Însă îi rugăm să fie mai responsabili când își lasă copiii singuri în valurile periculoase și curenții puternici care îi fură în câteva clipe”, avertizează Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Sudul litoralului.

În stațiunea Saturn, un copil, în vârstă de 5 ani, aflat pe un colac, a fost luat de curenții puternici și dus 30 de metri în larg. Doi salvamari s-au luptat cu valurile și au reușit să aducă cu bine copilul la mal. Micuțul a fost preluat de bunică iar  femeia a fost apostrofată  de turiști că și-a neglijat nepotul. Acesta nu a fost singurul caz din Saturn! Un alt copil de 10 ani a fost lăsat nesupravegheat de părinți și a ajuns în larg cu colacul. El a fost salvat în ultima clipă de salvamari.
În Eforie Nord, un alt copil care se lupta să rămână la suprafaţa apei a fost salvat de către salvamari.
Nu doar copii au fost surprinși de curenții puternici! Pe plaja din Olimp, un turist de 45 de ani a fost adus din largul mării la țărm cu ajutorul unui salvamar și al altui cetățean.
În cel mai promiţător sezon estival din ultimii ani, numărul intervențiilor depășește deja orice record.  Sunt peste 50.000 de turiști în stațiunile de pe litoral și nu există nicio prevedere legală care să-i determine pe aceștia să respecte recomandările salvamarilor.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole