Noi dezvăluiri în cazul pescadorului turcesc

Ancheta în cazul pescadorului turcesc prins la braconat în apele teritorale ale României în urmă cu mai bine de o lună a scos la iveală noi dezvăluiri. Autoritățile române responsabile cu investigarea cazului au finalizat cercetările în Marea Neagră, în zona în care  ambarcațiunea a fost surprinsă că desfășura pescuit ilegal.

Investigațiile la fața locului au fost derulate de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, aflați sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. Cercetările efectuate au condus la depistarea unei cantități impresionante de unelte de pescuit. Din apele Mării Negre, au fost recuperate 114 plase de pescuit, în lungime totală de aproximativ 5.700 ml. Acestea dețineau o captură de 438 kg de calcan, 1.387 bucăți de pește din această specie, improprii consumului, dar și 25 de delfini și 3 rechini. Plasele de pescuit au fost confiscate, iar cantitatea de pește a fost predată unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
În data de 20 mai, sistemul SCOMAR a detectat o ambarcațiune clandestină la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costineşti. Aceasta pescuia ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. Poliția de Frontieră a acționat imediat și a trimis la fața locului o navă în vederea capturării ambarcațiunii. Ulterior, aceasta a fost identificată ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripţionat „Baba Senol”.
La bordul vasului, s-au aflat opt marinari turci, care nu au permis operațiunea de abordare și control din partea polițiștilor de frontieră constănțeni. Aceștia din urmă au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare, întrucât intrușii nu au răspuns mijloacelor luminoase, acustice, semnalelor radio și nici somațiilor verbale.
După o acțiune ca în filme, care s-a derulat pe parcursul a opt ore, marinarii au fost prinși. Pescadorul turcesc a fost serios avariat și, în final, s-a scufundat.

”În cursul zilei de 22 mai, au fost prezentaţi Judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a comandantului ambarcaţiunii, ceilalţi marinari turci fiind preluaţi în custodie de Inspectoratul General pentru Imigrări.”, au precizat reprezentanţii Gărzii de Coastă.

În cauză, justiția din România efectuează cercetări pentru săvârșirea infracţiunilor de pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie, pescuit ilegal şi pescuit neraportat al calcanului, distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător, pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole