Măsuri de prevenție în perioada caniculei

Temperaturile foarte ridicate din perioada verii sunt un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor. Ca atare, ministerul de resort a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti să activeze planul de măsuri pentru zilele caniculare.

Pentru intervenția cât mai rapidă și eficientă în cazul pacienților afectați de disconfortul termic și greu de suportat, Ministerul Sănătății a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

“Direcţiile de sănătate publică colaborează cu autorităţile locale, verifică respectarea condiţiilor de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare”, a precizat printr-un comunicat Ministerul Sănătății.

Măsurile instituite nu se opresc aici! Întrucât este vremea vacanței și a concediilor, unitățile de pe Litoral și Delta Dunării sunt în vizorul Ministerului Sănătății. Autoritatea de stat a demarat în aceste locații verificarea condiţiilor igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare, dar şi din unităţile hoteliere şi cele de alimentaţie, punctele de prim ajutor și instituțiile medicale private.
Ministerul Sănătății recomandă populației să respecte sfaturile medicilor.
După  potopul gradelor Celsius din vestul Europei, România s-a confruntat joi cu cea mai toridă zi a anului. Meteorologii au anunțat, însă, o diminuare a gradelor din termometre la nivelul întregii țări.

“La noi nu este nimic neobişnuit în această perioadă, însă în alte ţări europene precum Spania, Franţa, valul nord-african este instalat bine de tot. Noi intrăm încă din după-amiaza zilei de 27 iunie sub o influenţă de aer din nord-est, din Rusia, dinspre Câmpia Europei de Est, cu advecţie de masă de aer mai rece, dar, fiind atât de cald până la amiază, masa de aer mai rece care pătrunde va produce furtuni foarte puternice pe jumătatea de nord a ţării. Acest lucru o să ne reţină atenţia în tot intervalul acesta: furtunile violente de după-amiază, dar vom emite avertizări generale şi atenţionări nowcasting”, a subliniat Viorica Dima,  meteorolog de serviciu ANM.

Cele mai ridicate temperaturi s-au înregistratat în această perioadă în  Germania. Aici, a fost emis cod violet de caniculă.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole