Calitatea apei de îmbăiere

Suntem în plin sezon estival, când căldura atinge cele mai înalte cote iar o baie în mare este o adevărată desfătare. În acest context este  important să știm dacă ne expunem vreunui risc sau ne putem bălăci liniștiți.

De acest lucru se ocupă specialiștii Direcției Județene de Sănătate Publică din Constanța care monitorizează calitatea apei de îmbăiere. În materialul ce urmează vă prezentăm care sunt rezultatele celor mai recente analize.

„Există directivă europeană pentru apa de îmbăiere, care este transpusă și în legislația noastră prin Hotărârea Guvernamentală 546 din 2008 și în conformitate cu aceste acte normative se monitorizează doi parametri microbiologici Escherichia Coli și Enterococ. Practic, pe litoral sunt monitorizate toate zonele, începând de la Năvodari și până la Vama Veche. În fiecare stațiune există puncte de monitorizare, de unde se prelevează probe de apă și se analizează în laborator, cu o frecvență de două ori pe lună, deci bilunar, la două săptămâni. Sunt 48 de puncte fixe care sunt de-a lungul întregului litoral”, a declarat Luiza Căruceru-medic primar în cadrul DSP Constanța.

Monitorizarea a început încă din luna mai, înainte de presezonul de îmbăiere. Ultima dată la care au fost recoltate analize din Năvodari, Mamaia și Constanța a fost întâi iulie anul curent, iar din stațiunea Eforie s-au recoltat probe în 2 iulie. La analizele care au fost efectuate pe aceste probe, s-a constatat că apa este de o calitate foarte bună, așa că, avem liber la scăldat în apa mării.
Redactor: Sondra Sandu
 

Cele mai Accesate Articole