Campania ”Pacient, caut donator! De plasmă!”

Acesta este strigătul de ajutor al pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare și alte boli rare! Își cheamă aproapele pentru a le fi sprijin în suferință.  Este un strigăt al disperării în fața neputinței. Nu a neputinței de a înfrunta boala, ci împotriva șansei de a fi beneficiarii  unui tratament efectuat atunci când au nevoie. Imunoglobulina este medicamentul care îi ține în viață.

Asociatia Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare a venit în sprijinul acestor bolnavi și a lansat un proiect pentru viață, campania ”PACIENT, CAUT DONATOR! DE PLASMĂ!”. Acest demers își propune să sensibilizeze autoritățile și să ducă la recoltarea de plasmă în România, așa cum fac toate statele din jurul țării noastre.
La eveniment, a fost prezent și ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Aceasta a declarat că portofoliul pe care îl manageriază este într-o fază avansată în ceea ce priveşte colectarea de plasmă.
În momentul de față, există 19.826 de fiole de imunoglobulină în stoc, fiind asigurată continuitatea la nivelul depozitelor.
Sorina Pintea a explicat că, după începerea colectării de plasmă se pune problema exportului acesteia în schimbul imunoglobulinelor.
Asociaţia Română a Pacienţilor cu Imunodeficienţe Primare avertizează că medicamentele derivate din plasmă umană sunt esenţiale pentru cei peste 8.000 de pacienţi români diagnosticaţi cu boli rare precum imunodeficienţă primară, polineuropatie cronică demielinizată, hemofilie, angiodem ereditar sau diverse alte boli autoimune. În prezent, unul din cinci români riscă să moară oricând în lipsa tratamentului cu imunoglobulină, albumină, fibrinogen sau factor de coagulare, pentru că în Romania nu se colectează şi nu se procesează plasmă umană.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole