Noi dezvăluiri în dosarul cocainei din Marea Neagră

În dosarul cocainei din Marea Neagră sunt scoase la iveală noi dezvăluiri. Ancheta demarată de procurorii DIICOT a condus la arestarea preventivă a doi cetățeni sârbi pentru trafic de droguri de mare risc și constituirea unui grup infracțional organizat. Cum au fost identificați aceștia de oamenii legii din România?

Cauza care a determinat prinderea infractorilor este cât se poate de hilară. Unul dintre cetăţenii sârbi a uitat cheia autoutilitarei pe roată! Detaliile referitoare la depistarea acestora sunt cuprinse în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

”Aceştia au încărcat aproximativ 30 de saci de rafie de culoare albă cu pachete de cocaină din autoutilitara Opel în autotrenul inculpatului (…), însă după ce au terminat de transferat întreaga cantitate, între cei doi s-a iscat o neînţelegere (cel mai probabil realizând că în autoutilitară era doar jumătate din cantitatea preconizată, s-au temut că li se va imputa lipsa celeilalte jumătăţi, inculpaţii neştiind la acel moment că o parte din droguri fusese pierdută pe plaja satului Sf. Gheorghe) şi au transferat din nou toţi sacii cu cocaină din remorca autotrenului în autoutilitară”, se arată în rechizitoriu.

Cearta dintre cei doi cetățeni sârbi, din seara zilei de 21 martie, a fost auzită de un martor, paznic de serviciu în cadrul unei firme din Sarichioi.
Cheia uitată de infractori a fost găsită de alți doi martori, care nu au stat pe gânduri și au descuiat mașina. În interiorul autovehiculului, aceștia au găsit cei aproximativ 30 de saci de rafie, de culoare albă, plini cu pachete, cutii de carton şi mai multe veste de salvare. După ce au dezlegat unul dintre saci şi au luat din el un pachet, pe care scria Cartier, martorii au tăiat coletul și au constatat că acesta conține un praf cu miros şi gust înţepător. Ei au anunțat poliția care a confiscat pachetul.
Și lista dezvăluirilor nu se oprește aici.

,,Cu ocazia punerii în aplicare a măsurii sechestrului asigurator la data de 21.05.2019 organele de poliţie judiciară au identificat deasupra semiremorcii, în plafon, un compartiment secret format din şapte canale metalice. (…) Existenţa acestui compartiment secret indică faptul că semiremorca a fost special modificată pentru transportul clandestin de droguri”, se mai precizează în actul de sesizare a instanței de judecată de către  procurorii DIICOT.

Rechizitoriul mai arată că apărarea unuia dintre cei doi cetăţeni a invocat faptul că vehiculul condus prin ţară de unul dintre cei doi sârbi se află în Buzău și a ataşat captură de pe Google Maps. Dar procurorii care se ocupă de caz au arătat că aceştia au transferat în autoutilitară aproximativ 30 de saci cu pachete de cocaină şi vestele de salvare ude cu care coletele fuseseră asigurate pentru a pluti în Marea Neagră.
Cei doi sârbi au fost depistați pe teritoriul României. Unul dintre ei a fost prins în data de 23 martie pe raza județului Prahova, în localitatea Bușteni, în timp ce se afla la volanul unui autotren înmatriculat în Serbia.  Cea de-a doua persoană reținută a fost  identificată o zi mai târziu, în județul Mehedinți,  la punctul de trecere al frontierei Porţile de Fier II, fiind pasager într-o maşină cu alți cetățeni sârbi.
În luna martie, peste o tonă de cocaină a fost descoperită, în interiorul unei bărci de pe malul Mării Negre, în Sfântu Gheorghe.

“DIICOT Tulcea a fost sesizat că miercuri, 20 martie, pe raza unei localităţi din judeţul Tulcea, dintr-o dubiţă înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării, un pachet ambalat ce conţinea un kilogram de cocaină. Puritatea era de circa 90%. Apoi au fost făcute investigaţii specifice privind traseul mărfii. Vineri, 22 martie, pe malul Mării Negre a fost indentificată o barcă răsturnată, iar pe mal şi în barcă erau mai multe pachete”, a explicat Felix Bănilă, procurorul – şef al DIICOT.

Acesta a mai adăugat că rostogolirea ambarcațiunii cu droguri a fost accidentală. Din cauza purității ridicate, întreaga captură de cocaină urma să fie triplată. Estimările efectuate au stabilit că valoarea drogurilor se ridică la aproximativ 300 de milioane de euro.  România era doar țară de tranzit pentru cocaina descoperită și aceasta urma să părăsească teritoriul statului pe cale rutieră.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole