Cărți de identitate cu CIP

Din data de 3 august 2021, cărţile de identitate se vor schimba. Modificarea documentelor face parte dintr-un program de aliniere la modelul standard european. Noile cărți de identitate vor avea dimensiunea permisului de conducere, un CIP cu fotografia și două amprente ale titularului.

Drapelul României și cel al Uniunii Europene vor fi, de asemenea, inscripționate pe suprafața documentelor.
Pentru modificarea tuturor cărților de identitate, este necesară o perioadă de 10 ani. Până în 2031, preschimbarea documentelor se va face treptat, pe măsura expirării valabilității lor. În tot acest interval de timp, pe teritoriul României, vor funcționa, în paralel, ambele tipuri de documente, cel actual și modelul care se conformează directivelor europene.
Persoanele care împlinesc vârsta de 55 de ani în 2019 și 2020 vor fi chemate în 2031 să li se schimbe cărțile de identitate. Potrivit normelor legale în vigoare, cei care au împlinit deja acestă vârstă beneficiază de emiterea de documente de identitate valabile pe întreaga durată a vieții. Regulamentul European, în schimb, prevede ca această măsură să fie aplicată persoanelor cu vârsta de 70 de ani.
Cărțile de identitate cu CIP ar putea provoca ingidnare în rândul mai multor cetățeni români care nu sunt de acord cu această nouă caracteristică. Cei nemulțumiți nu au, deocamdată, o cale alternativă, întrucât directivele europene impun implementarea noului model al cărții de identitate la nivelul întregii uniuni.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole