Vaccin împotriva pestei porcine africane

Pesta porcină africană afectează efectivele de suine din întreaga lume. România se confruntă cu temutul virus de doi ani de zile. Prezența acestuia în țara noastră a fost semnalată pentru prima dată la 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

Se pare că statul asiatic vietnamez, afectat și el de periculoasa boală, a testat cu succes un vaccin împotriva pestei porcine africane. Ministrul Agriculturii Petre Daea, a anunţat luni că intenţionează să trimită în Vietnam câţiva cercetători români foarte bine instruiți să colaboreze la realizarea unui astfel de vaccin.
Ministrul Agriculturii dorește ca România să se alăture studiilor efectuate de cercetătorii vietnamezi cu specialiști de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor și Academia de Științe Agricole și Silvice.
Oricât de mare ar fi prețul de achiziție al unui astfel de vaccin, efortul financiar ar merita să fie realizat având în vedere beneficiul pe care l-ar aduce, a răspuns Petre Daea la întrebarea jurnaliștilor privind bugetul alocat pentru cumpărarea acestui antidot.
Vaccinul împotriva pestei porcine africane este dezvoltat la Universitatea Națională de Agricultură din Vietnam și a fost testat în laboratoarele instituţiei şi la trei ferme din nordul ţării. Experimentele inițiale au fost efectuate pe un eșantion de 33 de porci.  31 dintre animalele injectate cu vaccinul test sunt sănătoase după ce au primit două doze în ultimele luni.

“Cred că suntem pe drumul cel bun. Vom avea curând un vaccin.”, a declarat ministrul vietnamez al Agriculturii.

Scepticii susțin că progresele anunțate de autoritățile de la Hanoi trebuie supuse unor studii mai ample.

“Avem nevoie de diferite faze ale testărilor clinice, prima dată o acţiune experimentală cu o expunere controlată, apoi teste la ferme cu expunere naturală la virus, şi trebuie să fie testări pe scară mare.”, susţine Dirk Pfeiffer, profesor de epidemiologie veterinară la City University din Hong Kong.

Vietnamul s-a confruntat cu primul caz de pestă porcină africană în februarie 2019. Boala s-a extins rapid în 61 de provincii din totalul de 63 al țării. Autoritățile au fost nevoite să sacrifice aproximativ 10% din efectivele de porcine de pe teritoriul statului asiatic, ceea ce înseamnă că peste 2,9 milioane de animale au fost ucise din totalul celor aproximativ 30 de milioane de suine din Vietnam.
În România, ultimele date arată că pesta porcină africană evoluează în 140 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 416 focare, iar, în Constanța, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Iași, boala este semnalată doar la mistreți.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole