ANAF renunță la popririle pe conturi în cazul datoriilor mici

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat luni un proiect care prevede că plafoanele sub care Fiscul nu pune poprire pe conturile firmelor și populației, pentru recuperarea la stat a unor sume datorate, vor fi majorate semnificativ.
Pentru firmele mari, plafonul urcă de la 3.000 de lei la 40.000 de lei, pentru contribuabilii mijlocii de la 1.500 lei la 40.000 de lei, pentru firmele mici de la 500 lei la 10.000 de lei, iar pentru persoanele fizice de la 100 de lei la 2.000 de lei.
Iată ce prevede proiectul ANAF:
Propunerea de creştere a plafoanelor faţă de cele reglementate prin actul normativ anterior menţionat, este următoarea:
a) în cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 3.000 lei, existent în prezent, la 40.000 lei.
Prin această măsură se dublează numărul contribuabililor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajung la aproximativ 100 mari contribuabili, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 5,5 mil. lei;
b) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 1.500 lei, existent în prezent, la 40.000 lei. Prin această măsură, şi pentru această categorie de contribuabili, se dublează numărul celor pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară, ajungând la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 118,9 mil. lei;
c) în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante creşte de la 500 lei, existent în prezent, la 10.000 lei. Prin această măsură, numărul contribuabili mici pentru care nu se înfiinţează poprirea bancară prin modificarea plafonului, creşte de aproximativ 2,5 ori faţă de numărul celor care încadrează în plafonul existent în prezent. Numărul celor care se încadrează în noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al căror cuantum total al obligaţiilor restante înregistrate în anul 2018 a fost de 1.445,6 mil. lei;
d) în cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligaţiilor fiscale/bugetare restante, creşte de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numărul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se înfiinţează poprirea creşte de aproximativ 4 ori faţă de numărul celor care se încadrează în plafonul existent, aceştia înregistrând obligaţii restante la nivelul anului 2018 în valoare totală de 161,7 mil. lei.
Prin creşterea plafoanelor obligaţiilor fiscale restante pentru care nu se înfiinţează, de îndată, poprirea bancară, se are în vedere să nu le fie afectate contribuabililor disponibilităţile băneşti pentru creanţe nesemnificative pe care le datorează statului.
Proiectul pus în dezbatere de ANAF va produce efecte abia după ce va fi aprobat și va fi publicat.
Sursa: ANAF

Cele mai Accesate Articole