Când va începe anul școlar?

Data începerii anului școlar nu se va modifica și cursurile vor debuta pe 9 septembrie. Cel puțin aceasta este propunerea oficială a Comisiei de Dialog Social după dezbaterile desfășurate în cadrul ședinței din 5 august de la Ministerul Educației.


„Am ascultat partenerii de dialog social. Atât reprezentanții federațiilor sindicale, cât și reprezentanții patronatelor nu au susținut modificarea pentru 16 septembrie. Nu au susținut modificarea nici cei care au statut de invitat permanent în cadrul Comisiei de Dialog Social, este vorba de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și de reprezentanții elevilor. Am ascultat toate argumentele partenerilor noștri și o să facem o notă de informare, un aviz consultativ, iar atunci când ministrul interimar Daniel Breaz vine la minister să preia atribuțiile, o să-i punem la dispoziție această informare.”, a afirmat Gigel Paraschiv, secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației.

Destituită din funcție de către premierul Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu nu a mai participat la dezbaterile din cadrul Comisiei de Dialog Social iar în locul ei a fost prezent Gigel Paraschiv. În timp ce sedința era în toi, la Palatul Cotroceni președintele Klaus Iohannis semna decretul de revocare al Ecaterinei Andronescu din funcția de ministru al Educației și de numire a lui Daniel Breaz ca interimar. Acesta va trebui să hotărască acum dacă validează sau nu decizia comisiei. Prin ordin de ministru, Daniel Breaz poate modifica sau nu structura anului școlar.   În cursul zilei de 6 august, Ministerul Educaţiei Naţionale a precizat că încă nu a fost luată o decizie cu privire la data începerii anului şcolar şi că discuţiile cu partenerii de dialog social continuă.

“Ca urmare a discuţiilor din spaţiul public cu privire la data de începere a noului an şcolar, Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că, la nivelul instituţiei, sunt analizate punctele de vedere exprimate în cadrul Comisiei de Dialog Social, întrunită luni, 5 august 2019. În acest sens, subliniem faptul că proiectele dezbătute de membrii Comisiei de Dialog Social nu sunt supuse votului, avizul partenerilor de dialog social fiind unul consultativ. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale vor continua în zilele următoare consultările cu beneficiari, precum şi părţi implicate în sistemul de învăţământ public, astfel încât structura noului an şcolar să vizeze interesul superior al elevilor şi să răspundă nevoilor acestora”, se precizează în comunicatul de presă transmis de minister.

Motivele tergiversării stabilirii datei de începere a noului an școlar sunt explicate de către președintele Asociației Elevilor din Constanța, Andrei-Mihai Tănase.
Discuțiile din cadrul întrunirii din 5 august de la Ministerul Educației au fost încordate.
Propunerea începerii anului școlar pe 16 august a fost formulată în cadrul ședinței Executivului din 31 iulie de premierul Viorica Dăncilă către Ecaterina Andronescu, ministrul Educației de la acea dată.
La două zile de ședința Executivului, Ecaterina Andronescu a fost demisă din funcție de către Viorica Dăncilă, după ce a declarat la un post de televiziune, că Alexandra Măceșanu, ultima victimă a criminalului din Caracal, nu ar fi trebuit să se urce într-o maşină de ocazie.
Solicitarea șefului Guvernului de la București nu a fost primită cu entuziasm de Federației Elevilor din România. Reprezentanții organizației s-au arătat nemulțumiți de lipsa de loialitate în comunicare dintre autoritate și societatea civilă, întrucât data începerii cursurilor a fost fixată prin ordin de ministru pe 9 septembrie. Federația Elevilor din România a menționat că această dată a reprezentat o măsură de compromis, solicitarea inițială a organizației fiind ca școala să înceapă la 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole