Noi măsuri în sistemul medical din România

În ultima ședință a Executivului de la București, au fost adoptate mai multe acte normative, printre care și un proiect de ordonanță a Guvernului provenit de la Ministerul Sănătății.

Documentul prevede o serie de măsuri suplimentare pentru accesul pacienților la tratament și pentru îmbunătățirea unor servicii medicale. Noile demersuri inițiate prin această ordonanță au fost explicate de ministrul Sănătății Sorina Pintea în conferința de presă desfășurată la Palatul Victoria la finalul ședinței de Guvern.
O altă măsură adoptată prin ordonanţă de Guvern se referă la tratamentele în străinătate.
Nu au fost uitați nici medicii care lucrează în structurile de cercetare. Noua reglementare legislativă vine în sprijinul acestora și le facilitează accesul la desfășurarea de activități medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
În cadrul aceleiași ordonanțe, se regăsește și contextul legal înființării unui subprogram pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. Măsura survine în urma discuţiilor purtate în luna mai de Guvern cu asociaţiile care se ocupă de acești pacienţi.
Ordonanța adoptată de Guvern vizează și reglementări cu privire la Agenţia Naţională a Medicamentului.
Serializarea a fost implementată în România începând cu data de 9 februarie, când a intrat în vigoare și la noi în țară Directiva Europeană împotriva Medicamentelor Falsificate, menită să stopeze infiltrarea acestora în lanțul de aprovizionare farmaceutic la nivelul Blocului Comunitar. Astfel, medicamentele care se eliberează pe bază de prescripție medicală – cu foarte puține excepții – pot fi puse în circulație de către producători numai dacă poartă noile elemente de siguranță, respectiv fiecare unitate farmaceutică are inscripționată pe cutie o serie unică, care o individualizează. Este important de menționat că medicamentele care au existat la acea dată în sistem pot fi eliberate până la momentul expirării lor.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole