România nu este expusă riscului radiologic

Cetățenii de pe teritoriul României nu sunt expuși riscului radiologic! Cel puțin așa afirmă la unison Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Comisia pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Agenţia pentru Protecţia Mediului .

Cele trei instituții au făcut precizarea printr-un comunicat de presă comun în care menționează că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radioactiv pentru populaţia din România.

„​În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, se arată în comunicat.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului monitorizează în permanenţă radioactivitatea fondului natural. Măsurătorile întreprinse din 8 august și până în prezent nu indică nicio modificare a gradului de radioactivitate a mediului înconjurător. Cele trei instituții susțin că schimbări în acest sens nu au fost raportate nici la nivel internațional.
Autorităţile române sunt în legătură permanentă cu Centrul de Incidente şi Urgenţe din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena. Fluxul continuu de informații și înștiințări este menținut și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenţiei Internaţionale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice şi accidentelor nucleare.
Precizările autorităților abilitate din România survin în urma unui nou incident petrecut în Rusia la centrala atomică de la Beloiarsk din regiunea Munţilor Urali. Unitatea nr. 4 a acesteia, cu un reactor unicat pe bază de neutroni rapizi BN-800, a fost oprită în data de 18 august, la ora locală 09.15, 07.15 ora României, din cauza unui semnal al sistemului de securitate că ar exista defecţiuni.
  „Oprirea s-a produs în baza unui algoritm de rutină. Fondul de radiaţii în perimetrul centralei şi în zonele înconjurătoare este în conformitate cu nivelurile obişnuite.”, a precizat printr-un comunicat agenția Rosenergoatom, subsidiara rusă a corporaţiei nucleare de stat Rosatom.
Inaugurată în 1964, centrala de la Beloiarsk s-a mai confruntat anul acesta cu un alt incident, în data de 12 iulie când un reactor a fost oprit timp de câteva zile în urma activării unui mecanism de siguranță. Tot în luna iulie, trei reactoare ale centralei nucleare Kalinin, aflată la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Moscova, au fost oprite, în urma unui scurtcircuit. Pe teritoriul Rusiei, funcționează zece centrale nucleare, cea de la Beloiarsk fiind situată la la 45 de kilometri est de oraşul Ekaterinburg.
În data de 8 august, o explozie nucleară s-a produs într-o bază militară din regiunea Arhangelsk, pe litoralul Mării Albe. Cel puțin cinci oameni de știință ruși și-au pierdut  viața în acest accident, produs în timpul testării unui motor nuclear de rachetă balistică. După explozie, nivelul radiațiilor din orașul Severodvinsk, din nordul Rusiei, a crescut până la 16 ori. Organizația de mediu Greenpace afirmă însă că măsurătorile au indicat o creștere a radiațiilor de până la 20 de ori.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole