Detaşamentul Carpathians Pumas, în Mali

Detaşamentul Carpathians Pumas a plecat pe continentul african, în misiunea ONU din Mali. Festivitatea de rămas-bun a militarilor români s-a desfășurat în prezența ministrului Apărării Naționale, Gabriel Leș.

Evenimentul a fost organizat pe platforma de ceremonii a Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu, din judeţul Constanţa.

”Doamnelor și domnilor generali și amirali, ofițeri, maiștri militari, subofițeri gradați și soldați profesioniști, personal civil, onorată asistență, după o perioadă de pregătire intensă și asiduă, iată-ne ajunși astăzi la momentul în care Detașamentul Forțelor Aeriene Române esta gata să își asume misiunea încredințată sub egida ONU de a acționa în cadrul eforturilor de menținere a păcii din Mali. Prin participarea la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA) cu patru elicoptere IAR-330 Puma, România se alătură demersurilor Organizației Națiunilor Unite prin asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecţia civililor şi împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile în zonele populate. Provocările vor fi cu adevărat numeroase. Sunteți , dragi militari, cei ce veți asigura prima rotație a acestei misiuni, iar majoritatea activităților pe care le veți desfășura acolo, vor avea un caracter de noutate. ”

Gabriel Leș a mai precizat că Ministerul Apărării Naţionale depune toate eforturile pentru a avea tehnică modernă, la nivelul oamenilor extrem de bine pregătiţi ai Forţelor Aeriene Române.

”Şi pentru că Forţele Aeriene Române au oameni extrem de bine pregătiţi, apreciaţi de toţi aliaţii noştri, depunem toate eforturile pentru a avea şi tehnica modernă, astfel încât să consolidăm capacitatea de luptă şi să dezvoltăm noi capabilităţi. Reamintesc faptul că recent am inițiat după aprobarea Parlamentului procedura de atribuire a contractelor de achiziţii pentru un pachet de încă cinci avioane de la Guvernul Republicii Portugheze şi a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii. Este imperios necesar să avem mai multe aeronave moderne pentru a continua procesul de realizare graduală a Capabilităţii Operaţionale Aeriene Critice. Achiziţia aeronavelor F16, a sistemelor Patriot destinate apărării antiaeriane şi dotarea radiolocaţiei cu radare moderne, asigură o capacitate ridicată de apărare a spaţiului aerian al României şi al Alianţei Nord-Atlantice, complet interoperabilă cu sistemele similare ale aliaţilor noştri. România se prezintă astăzi ca un factor de stabilitate, un pilon care generează securitate, control şi stabilitate în spaţiul aerian al regiunii Mării Negre, prin executarea serviciului Poliţie Aeriană Întărită, efectuat sub comandă NATO, atât prin forţe proprii cât şi alături de structuri militare specializate ale statelor aliate. Doresc, în acest context, să amintesc sprijinul important acordat de către Italia, Canada şi Marea Britanie.”

Detaşamentul românesc care a plecat în Mali este alcătuit din 120 de membri.
Militarii români vor dispune de patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM. Aparatele de zbor vor ajunge pe continentul african cu ajutorul avioanelor de transport C-5 Galaxy, puse la dispoziție de forţele aeriene canadiene. Pentru deplasarea elicopterelor sunt necesare patru curse succesive. Aviatorii români vor executa o serie de misiuni de transport materiale şi personal, evacuare medicală, recunoaştere și supraveghere a căilor de comunicaţii rutiere.
Misiunea ONU în Mali a început pe 25 aprilie 2013, sub Rezoluţia 2100 a Consiliului de securitate. Principalul său obiectiv îl reprezintă stabilizarea ţării după Rebeliunea tuaregilor din anul 2012, când insurgenţii din nord, printre care şi o grupare Al-Qaeda, au preluat controlul regiunilor Gao, Kidal şi Timbuktu, care alcătuiesc două treimi din suprafaţa ţării, cu doar 10% din populaţie.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole