Gazele importate, mai ieftine decât cele românești

România a importat în luna iunie a anului în curs o cantitate de gaze naturale de aproximativ 1.500.000 MWh. Datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie indică faptul că importurile de gaze din perioada menționată au crescut de 364 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În iunie 2018, volumul gazelor importate s-a situat la nivelul de 4.061 MWh.

Prezent la conferința ”Influenţa investiţiilor în creşterea siguranţei energetice a României”, ministrul Energiei Anton Anton a fost întrebat de către jurnaliști despre această situație.
Ministrului Anton i s-a atras atenția că majorarea importurilor este cauzată de prețul crescut al gazelor românești comparativ cu cel existent pe piața externă ca urmare a O.U.G. nr. 114. Oficialul a avut un răspuns și la această remarcă.

“Toate sunt din cauza ordonanţei 114, sigur că da. Şi eu sunt mai gras.”, a afirmat ministrul Energiei Anton Anton.

OUG 114 aprobată în decembrie 2018, a stabilit la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19 adoptată în martie 2019 a modificat această prevedere și a lăsat la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.
Cei afectați au fost consumatorii industriali care s-au confruntat cu majorarea preţului gazelor de producţie internă care se tranzacţionează pe bursă. Din acest motiv, agenții economici preferă să achiziționeze gazul de pe piața externă decât să-l cumpere pe cel autohton.
La sfârșitul lunii iulie a anului curent, ministrul Energiei Anton Anton a explicat motivele importurilor de gaze naturale.
Cifrele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie arată că preţul mediu al gazelor de import în luna iunie 2019 a fost de 82,08 lei pe MWh. În aceeași perioadă de timp, în cadrul tranzacțiilor derulate la nivelul Bursei Române de Mărfuri, gazele autohtone s-au situat la cotații cu 19% mai mari atingând valoarea de 101 lei pe MWh.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole