50% dintre vehiculele din trafic, declarate neconforme

De la începutul anului și până în prezent, aproape jumătate dintre autovehiculele controlate în trafic au fost declarate neconforme din cauza deficiențelor tehnice majore sau periculoase.

Verificarea stării tehnice a mașinilor a fost efectuată de către Registrul Auto Român în colaborare cu Poliția Rutieră pe un număr de 33.508 vehicule din întreaga țară. Din acest total, 15.235 de mijloace de transport au fost depistate cu probleme tehnice majore sau periculoase. Cele mai dese neconcordanțe cu starea optimă de funcționare a autovehiculelor au fost întâlnite la instalația electrică de iluminare şi semnalizare și la emisii poluante. Lista abaterilor tehnice a continuat cu deficiențele constatate la punţi, jante, anvelope, suspensie, vizibilitate, dar și la sistemele de frânare şi direcţie.
Indiferent că a fost vorba despre ITP fals, expirat sau anulat, aproximativ două procente dintre vehiculele controlate au prezentat astfel de probleme la verificările efectuate.

“Rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.”, precizează reprezentanţii Registrul Auto Român.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în prima jumătate a acestui an, au fost aplicate aproape 11.000 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 8.689 de certificate de înmatriculare.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole