Evoluția în timp a Rafinăriei Petromidia

Rafinăria Petromidia Năvodari, patru decenii de performanțe și profesionalism! În cei 40 de ani de activitate, Rafinaria Petromidia Navodari a ajuns de la o idee, la cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Marii Negre.

Petromidia și-a pornit prima instalație în 1979 – Distilare Atmosferică – și de atunci a început o evoluție care este dusă mai departe cu investiții majore, an de an. Doar în 2019, sunt alocate peste 50 de milioane de dolari pentru alinierea și continuarea modernizării instalațiilor, dar și pentru digitalizarea rafinăriei Petromidia. Rezultatele operaționale în creștere sunt dovada că, în Petromidia, strategiile de dezvoltare au fost implementate cu succes. Anul trecut, au fost atinse nu mai puțin de 11 recorduri, cu niveluri istorice înregistrate la materiile prime procesate -5,92 milioane de tone, produse petroliere obținute-5,78 milioane tone, producția de benzine-1,36 milioane tone și motorine-2,75 milioane tone, combustibil de aviație-317 mii tone sau gradul de utilizare a capacității de rafinare-91,98%. Rafinăria are cel mai mare randament de produse albe din regiune – 86,2% și se situează pe locul 9 din cele 250 de rafinării din Europa și Africa, potrivit unui studiu realizat în 2018 de Wood MacKenzie. În perioada 1979-2018, Petromidia a procesat un volum total de 122,8 milioane tone de materii prime și 3,1 milioane în prima jumatate a acestui an, obiectivul pentru 2019 fiind atingerea unui alt record istoric – 6,1 milioane tone. Evoluția si frământările acesteia s-au reflectat și în cantitățile prelucrate: aproximativ 26 milioane de tone (1979 – 1989) – parte a unui sistem centralizat de aprovizionare cu materii prime și de comercializare a produselor finite, 23,2 milioane de tone (1990 – 2000) – pe fondul tranziției la economia de piață, 22,6 milioane de tone (2001 – 2007) – alinierea la standardele obligatorii EURO și crearea unei rețele proprii de distribuție carburanți în România și în regiune, 51 milioane de tone (2008 – 2018) – parte a companiei naționale de petrol și gaze KazMunayGas și investiții importante pentru modernizarea și creșterea capacității de rafinare. De la preluarea Rompetrol de către KazMunayGas, au fost realizate investiții totale de peste 1,6 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ un miliard de dolari a fost direcționat către Petromidia, iar cel mai amplu proiect, în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari, a vizat modernizărea și creșterea capacității de la 3,5 la peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.

„Petromidia reprezintă motorul dezvoltării localității Năvodari din ultimii 40 de ani, dar și inima Grupului KMG International – care stă la baza succesului Rompetrol în bazinul Mării Negre. Suntem mândri de istoria și performanțele atinse de rafinărie și dorim să continuăm dezvoltarea Petromidiei, alături de principala noastră resursă: pasiunea și dăruirea angajaților. Sărbătorim împreună cu oamenii care au construit povestea Petromidia, prezenți la toate etapele care au definit ceea ce înseamnă astăzi Petromidia – un model de eficiență și profesionalism”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Primii pași în dezvoltarea conceptului de Smart Refinery au fost făcuți anul acesta prin implementarea Advance Process Control – un software menit să optimizeze producția și să reducă impactul asupra mediului înconjurător. Prin introducerea proiectelor de digitalizare la nivelul Petromidiei, rafinăria intră într-o nouă eră, în care obiectivele principale sunt eficientizarea activității, reducerea costurilor și creșterea volumelor procesate.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole