Reorganizarea Sistemului de Transfuzie din România

Ministerul Sănătății dorește reorganizarea sistemului transfuzional din România. Pentru a pune bazele edificării acestui demers, instituția a elaborat în acest sens un cadru legal, care se află în momentul de față în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu prilejul participării la deschiderea seminarului “Reorganizarea Sistemului de Transfuzie din România”. Evenimentul este organizat de către Ministerul Sănătății în parteneriat cu Comisia Europeană, care va sprijini realizarea acestui deziderat.
Cele două zile ale workshop-ului au reunit în Capitală experți români și străini în domeniul transfuzional. Dezbaterile acestora au urmărit elaborarea planului de acțiune menit să remodeleze sistemul național de transfuzie într-o manieră optimă și modernă. Pentru o reorganizare la standarde de înaltă clasă, este nevoie de finanțare de la Comisia Europeană, dar și de experiența experților străini în domeniu. Din acest motiv, Sorina Pintea le-a solicitat reprezentanţilor centrelor de transfuzii şi specialiştilor prezenţi la acest seminar să le prezinte experţilor străini situaţia reală din centrele de recoltare și distribuire a sângelui și componentelor sanguine, astfel încât soluţiile identificate să rezolve toate problemele din sistem.
Sorina Pintea a precizat că în sistemul de transfuzii există trei tipuri de probleme legate de infrastructură, de dotare şi de resursă umană și a afirmat că va creşte şi valoarea tichetelor acordate donatorilor de sânge.
Ministerul Fondurilor Europene sprijină accesarea resurselor financiare nerambursabile necesare pentru implementarea planului final care va fi agreat pentru resetarea sistemului transfuzional din România.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole