Salvatorii români, locul al doilea la Competiția Mondială de Salvare, în proba „acordarea primului ajutor calificat”

Salvatorii din România au obținut locul al doilea la Competiția Mondială de Salvare, în proba „acordarea primului ajutor calificat”.
Echipele de descarcerare şi prim-ajutor calificat ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele Călărași, Dolj, Mureş și Vâlcea au reprezentat România, la Competiţia Mondială de Salvare, desfășurată în Franța, în perioada 12 – 15 septembrie.
În cadrul competiției au participat 36 de echipaje de descarcerare și 34 de echipaje de prim  ajutor din 16 state: Irlanda, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Columbia, Paraguay, Canada, Franța, Spania, Portugalia, Germania, Africa de Sud, Noua Zeelandă, România, China și Luxemburg.

La categoria „descarcerarea din autovehicule” au intrat în concurs 36 de echipe (formate din șase salvatori), care au avut de parcurs câte trei scenarii diferite, respectiv proba rapidă (de 10 minute, cu o singură victimă), proba standard (de 20 minute, cu o singură victimă) și proba complexă (de 30 minute, cu două victime). Scenariile au fost diverse, atent selecționate de către experții World Rescue Organisation, și au testat rapiditatea, îndemânarea, tehnica de descarcerare și modul în care salvatorii au asistat victimele pe timpul operațiunilor.
Cea de a doua categorie a competiției a fost “acordarea primului ajutor calificat” și a reunit 34 de echipe (formate din doi paramedici), care au parcurs proba de traumă standard (timp de 10 minute, cu o victimă) și proba de traumă complexă (timp de 10 minute, cu două victime). Fiecare echipaj a aplicat manevre salvatoare de viață unor victime implicate în accidente rutiere, incendii, căderi cu parapanta, accidente casnice, agresiuni fizice, plăgi împușcate sau alte situații preluate din viața reală.
Cea mai bună performanță a României a fost obținută de echipajul ISU Vâlcea, care a ocupat locul doi la proba „acordarea primului ajutor calificat”-scenariu complex.
La toate probele concursului, comisiile de evaluatori au fost formate din specialiști internaționali în domeniul salvării, fiind verificate în detaliu respectarea procedurilor specifice de intervenție în aceste situații, modul de protejare a victimei, dar și a salvatorilor, prioritizarea acțiunilor la locul evenimentului, precum și progresul echipelor față de competițiile anterioare.
Rolul acestor competiții este de a dezvolta capacitatea de intervenție, prin învățarea de noi tehnici și prezentarea ultimelor tehnologii în domeniu, de a dezvolta lucrul în echipă și de atenționare asupra accidentelor rutiere și a victimelor produse de acestea.
Din 1999, an de an, Competiția Mondială de Salvare (World Rescue Challenge) a reunit cele mai bune echipe de descarcerare și prim-ajutor din lume, care provin din țările membre World Rescue Organization, la care și România a aderat în urmă cu șase ani.
Sursa: IGSU

Cele mai Accesate Articole