Bricul ”Mircea” a ajuns la Tulcea

Valsul bricului ”Mircea” pe valurile Dunării și-a fredonat acordurile primei escale. Nava-școală a poposit în data de 15 septembrie în portul Tulcea marcând astfel o premieră pentru istoria celor 80 de ani ai velierului.

A fost prima sa acostare într-un port dunărean.

“Bricul ‘Mircea’ a mai fost la Tulcea, în 1953-56, dar atunci a stat la ancoră. Astăzi este pentru prima dată când acostează aici, când nava poate fi văzută de public şi când găzduieşte instituţii militare care îşi promovează oferta educaţională. Portul acesta are o caracteristică unică, un contracurent. A fost destul de dificilă, dar experienţa a dovedit că se pot face manevre aici.”, a declarat comandorul Mircea Târhoacă, comandantul navei şcoală “Mircea”.

Oprirea velierului în portul Tulcea face parte din succesiunea de escale programate în cadrul marșului de instrucție pe Dunăre care se derulează în perioada 14 – 23 septembrie. Cursul pe firul dunărean marchează finalul seriei de evenimente organizate cu prilejul împlinirii a 8 decenii de la intrarea bricului ”Mircea” în serviciul Marinei Militare Române.

“Prima misiune a bricului pe Dunăre a fost la Galaţi, la lansarea la apă a unei nave militare ‘Amiral Murgescu’, în prezenţa regelui Carol al II-lea. A fost locul în care s-au întâlnit vechea navă ‘Mircea’ şi actuală navă şcoală ‘Mircea’. Actuala navă a fost construită în 1939 şi a înlocuit-o pe cea realizată în 1882, în Anglia. Ea a fost adusă în ţară ca urmare a înfiinţării Şcolii copiilor de marină la Galaţi, în anul 1881. În anul 1936 a apărut ideea unei noi nave şcoală ‘Mircea’, care a fost făcută din donaţii şi cu fonduri de la bugetul statului.”, a afirmat, la rândul său,  comandantul Flotilei fluviale, contraamiralul Cornel Rogozan.

Un public numeros a fost prezent pe pontonul de acostare și i-a urat velierului bun venit. La ceremonialul de primire a navei şcoală “Mircea” în Portul Tulcea, au participat și autorităţi locale şi judeţene. Nu a lipsit nici multiplul campion olimpic la caiac-canoe, Ivan Patzaichin, care i-a înmânat comandantului navei, comandorul Mircea Târhoacă, o pagaie cu autograf.

”Am trăit, astăzi, bucuria de a urca la bordul Navei-Școală Mircea sau, cum i se mai spune, Bricul Mircea. Bătrînul velier a împlinit frumoasa vîrstă de 80 de ani, sărbătoare pe care o împarte cu cei care doresc să îi cunoască impresionanta istorie și să înțeleagă ce înseamnă “spiritul Mircea”. Admirată în peste 120 de porturi în care a făcut escale, asigurînd instrucție marinărească pentru mai bine de 70 de generații de marinari, nava-școală Mircea a primit titlul de “Ambasador onorific în serviciul României”. Mulțumesc domnilor contraamiral de flotilă #CornelRogozan și comandor #MirceaTârhoacă, căpitanul Navei-Școală Mircea, pentru privilegiul de a vizita acest simbol al României.”, a scris pe Facebook marele canoist.

Marșul de instrucție pe Dunăre reprezintă o premieră și pentru elevii de la Colegiul Naţional Militar “Al. I. Cuza” din Constanța.

“Pentru elevii de colegiu este o premieră, având în vedere că acest colegiu a fost reînfiinţat anul trecut şcolar. Este o experienţă deosebită pentru că au avut şansa să facă parte din echipajul unei nave şi să-şi aducă contribuţia la buna desfăşurare a misiunii navei.”, a spus reprezentanta colegiului, Alina Davies.

De la Tulcea, velierul își va continua povestea și se va îndrepta cu toate pânzele sus spre Galați, unde va acosta în data de 17 septembrie, la ora 17.00, în zona Palatului Navigației.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole