17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

17 septembrie este Ziua Mondială a Siguranței Pacientului și așa își începe Organizația Mondială a Sănătății, prin vocea directorului său general, mesajul adresat cu acest prilej.

Cuvintele sunt transmise pacienților, cadrelor medicale și autorităților care au puterea combinată să realizeze un act medical mai sigur. Implicarea, responsabilitatea și grija față de cetățean sunt cheia unui diagnostic precis.
În urma radiografiei motivelor expuse, peste 190 de țări au colaborat pentru a stabili data de 17 septembrie drept Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului la cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății desfășurată la Geneva, în mai 2019.
Statele implicate au răspuns ”prezent” îndemnului Organizației Mondiale a Sănătății de a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței pacienților.

”Pentru a marca prima campanie internațională de conștientizare a importanței siguranței pacientului și pentru a sprijini inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, la propunerea Ministerului Sănătății, începând cu data de 17.09.2019 orele 19:30 și până miercuri, 18.09.2019, ora 7:00, fațada clădirii Palatului Victoria va fi iluminată în portocaliu.”, a scris pe Facebook ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În România, Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului va fi marcată nu doar la București, ci și în alte oraşe din ţară, prin iluminarea în portocaliu a unor clădiri şi monumente. Acţiuni similare se desfășoară în Craiova, Oradea, Cluj-Napoca, Suceava, Iaşi, Timişoara şi Slobozia.

“Totodată, vor avea loc întâlniri tematice pe tema siguranţei pacientului în majoritatea spitalelor din ţară, la care participă reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sănătate şi ai pacienţilor. Toţi sunt încurajaţi să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu portocaliu, prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului.”, precizează Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate.

Aproape 20.000 de infecţii spitaliceşti au fost raportate în România, în anul 2017, judeţul Galaţi numărându-se printre fruntaşe în ceea ce priveşte raportarea acestui fenomen, cu 547 de îmbolnăviri. Chiar şi aşa, atenţionează specialiştii, cele mai multe îmbolnăviri petrecute în spitale sunt trecute cu vederea, nefiind înregistrate în statisticile oficiale. Această practică generalizată în spitalele din România are consecinţe periculoase pentru pacienţi.

“În ultimii 2 ani, am făcut paşi importanţi pentru creşterea siguranţei pacientului în unităţile sanitare. Împreună cu profesionişti recunoscuţi din domeniu am elaborat ghiduri şi protocoale medicale care reprezintă baza practică şi suportul pentru aplicarea medicinii bazate pe dovezi şi îmbunătăţirea sistematică a prognosticului pacienţilor trataţi în sistem. Printre cele mai importante se numără ghidul de gestionare a sângelui pacientului în perioada pre-operatorie şi ghidul privind siguranţa pacientului în specialitatea anestezie – terapie intensivă (ATI).”, a precizat Sorina Pintea.

Începând din 17 septembrie, Ministerul Sănătăţii demarează, prin Direcţiile de Sănătate Publică o campanie de informare cu tema “Îngrijirile medicale în condiţii de siguranţă”.
Oraganizația Mondială a Sănătății arată că peste 134 de milioane de îmbolnăviri asociate îngrijirilor spitaliceşti au loc, anual, în ţările sărace şi în cele în curs de dezvoltare. Se estimează că aceste îmbolnăviri provoacă în jur de 1,6 milioane de decese anual.

”Dacă ești pacient, implică-te activ în îngrijirea medicală pe care o primești. Oferă informații corecte despre istoricul tău medical și vorbește deschis cu echipa medicală. Pune întrebări despre problema ta de sănătate și despre tratament. Vorbește deschis pentru siguranța asistenței medicale!
Dacă ești medic, asistent, farmacist sau alt fel de personal medical, implică pacienții în asistența medicală. Lucrează împreună cu pacienții tăi, abordând deschis și transparent siguranța pacientului. Încurajează raportarea tuturor erorilor medicale, pentru că astfel putem învăța din greșeli.
Dacă ești o persoană cu putere de decizie, parlamentar sau politician, implică-te în siguranța pacientului pentru a deveni prioritate națională de sănătate. Fă din siguranța pacientului prioritatea ta.
Vorbește deschis despre siguranța pacientului!”, sunt mesajele transmise de Organizația Mondială a Sănătății.

Specialiştii OMS sunt de părere că în jur de 15 la sută dintre cheltuielile spitalelor merg pentru îngrijirea pacienţilor îmbolnăviţi în unitățile medicale. Grav este că 80 la sută dintre aceste cazuri ar putea fi evitate, prin respectarea măsurilor sanitare din spitale.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole