Brăila, a treia escală a Bricului ”Mircea”

Silueta zveltă a neînfricatului velier ”Mircea” a poposit la Brăila.Temerara ambarcațiune a acostat la ora 10.00 a zilei de 19 septembrie la pontonul primăriei, în zona Căpităniei portului dunărean.

Bricul ”Mircea” face o escală de două zile pe țărmul brăilean, timp în care curioșii vor avea ocazia să urce la bordul său și să îl descopere mai îndeaproape. Nerăbdător și emoționat pe țărm, publicul a întâmpinat cu bucuria primei întâlniri  nava-școală căreia i se spune ”Ambasador onorific în serviciul României”.
Și oficialitățile locale și județene din Brăila au fost prezente la sosirea în port a velierului pentru a ura bun venit membrilor echipajului. Autoritățile au fost invitate să urce la bordul bricului ”Mircea”, unde au asistat la un ceremonial religios.
Glasurile fanfarei au acompaniat acostarea în port.  Muzica Militară se va auzi, însă, și la orele târzii ale după-amiezei de 19 septembrie,  când fanfara Forțelor Navale va susține un recital de piese din repertoriul marinăresc pe faleza din zona Căpităniei.
Brăila este punctul terminus al valsului dunărean executat maiestuos de bricul ”Mircea” pentru a marca finalul seriei de evenimente organizate cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea navei-școală în serviciul Marinei Militare Române. Sunt 8 decenii în care arborada celor 23 de vele a putut fi admirată în mai mult de 120 de porturi și stă mărturie vânturilor, valurilor și formării a peste 70 de generații de marinari.
Peste câteva zile, strajnicul velier va reveni acasă, în portul Constanța, de unde va porni iar și iar pe meridianele Terrei și va purta stindardul tricolor.
Marina Militară are deja în vedere realizarea de către vestita navă-școală ”Mircea” a unui marș de instrucție în jurul lumii, în perioada 2021 – 2022, pentru a marca 100 de ani de la recunoașterea internațională a statului național unitar român, după Marea Unire din anul 1918, dar și pentru a promova valorile culturii și tradițiilor strămoșești.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole