Un nou plan de management pentru Rezervația Deltei

Proiectul privind realizarea planului de management al Rezervaţiei Biosferei ”Delta Dunării” va fi modificat. Intenția de revizuire a actualului document a fost anuțată de conducearea ARBDD-ului.

Proiectul a fost  refăcut de mai multe ori în ultimii trei ani. Actualul guvernator al Rezervației, Cătălin Țibuleac, intenționează să includă în noul plan de management trei studii importante pentru ecosistemul Deltei.

“Un plan de management bine făcut care să acopere toate posibilele probleme sau elemente va defini Rezervaţia în următorii 10 ani, inclusiv zona de dezvoltare socio-economică, iar ca atare toate lucrurile trebuie făcute bine şi foarte bine. Din păcate, planul de management are câteva lipsuri, studiul privind circulaţia apei, circulaţia peştelui şi studiul de impact al turismului. Să nu uităm că ceea ce defineşte Delta este apa, iar acest studiu este evident unul dintre cele mai importante.”, a declarat guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.

Rectificarea anunțată de conducerea ARBDD-ului a fost deja demarată. Cătălin Țibuleac a inițiat dezbaterile cu reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru a modifica proiectul privind realizarea planului de management al ARBDD.

“Dacă nu vom mai putea modifica Planul de management, vom depune separat cereri de finanţare distincte pentru realizarea celor trei studii. Sunt multe probleme în acest proiect, revizuirea planului de management, dar încercăm din mers să le reglăm pentru ca apoi să avem o dezvoltare socio-economică corectă ţinând cont de necesităţile comunităţilor locale, dar şi de acest echilibru fragil dintre dezvoltare şi biodiversitate.”, a menţionat guvernatorul Deltei.
Cătălin Țibuleac consideră că studiul privind impactul turismului asupra Rezervaţiei trebuie să evidenţieze capacitatea maximă de cazare a zonei, modul de dezvoltare a unităţilor de cazare şi alimentaţie, dar şi numărul ambarcaţiunilor care pot circula în Deltă.

Conducerea ARBDD a semnat în luna iulie, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare pentru realizarea proiectului prin care se revizuieşte Planul de management şi regulamentul Rezervaţiei. Proiectul are un buget total de aproximativ 44.000.000 lei şi urmează a fi realizat în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării din Tulcea, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Institutul Naţional Grigore Antipa din Constanţa şi Institutul Naţional pentru Geologie şi Geoecologie Marină din Bucureşti.
Printre obiectivele proiectului se află cartarea speciilor sălbatice de interes comunitar, realizarea unui studiu pentru evaluarea presiunilor antropice, precum şi revizuirea planului de monitorizare a speciilor şi habitatelor din Rezervaţie.
Proiectul ar urma să se încheie pe data de 30 iunie 2022.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole