138 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ liceal de Marină din România

Elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” aniversează, astăzi, 138 de ani de la înființarea primei instituții de învățământ liceal de Marină din România.
La 3 octombrie 1881, s-a aprobat înfiinţarea  Școlii Copiilor de Marină  transformata dupa ani buni in Liceului Militar de Marină.
Colegiul Național Militar ,,Alexandru Ioan Cuza” a fost înființat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. MS.52/02.04.2018 și preia tradițiile Liceului Militar ,,Alexandru Ioan Cuza”.
Istoria învățământului liceal naval naţional a început la 1 februarie 1882 când, în celebra cazarmă a Flotilei de la Țiglina, a avut loc solemnitatea inaugurării cursurilor Școlii Copiilor de Marină, înfiinţată în premieră în România.
Primul său comandant a fost căpitanul Ilie Irimescu, cel care, conform prevederilor Înaltului Decret nr. 2408 din 3 octombrie 1881 , prin care s-a aprobat înfiinţarea acesteia – echivalentă cursului inferior de liceu (gimnaziu), a fost şi profesor de Matelotaj şi Timonierie. Cursurile acestei instituţii unicat au început cu 20 de elevi în anul I. Aceasta primea ca elevi băieţi cu vârsta între 12 şi 15 ani, absolvenţi a patru clase primare.
Școlarizarea avea durata de trei ani, în timpul cărora se predau cunoştinţe de cultură generală la nivelul superior cursului gimnazial (limba română, matematică, geografia, cosmografia, fizica, chimia, limba italiană) şi cunoştinţe de specialitate marinărească (mecanică navală, maşini navale, artilerie de bord, mijloace de semnalizare etc).
Din august 1882, şcoala a beneficiat de suportul logistic al bricului „Mircea“, navă-şcoală special comandată şi construită în Șantierele Navale „Thames Ironworks and Shipbuilding Company“ din Londra.Prin Înaltul Decret nr. 1093 din 26 februarie 1897, Școala Specială de Marină, destinată să formeze şefii diferitelor specialităţi ale Marinei de Război şi comerciale şi Școala Specială de mecanici şi submecanici, menită să califice personalul tehnic necesar bastimentelor Marinei Române, au format împreună Școala Marinei. Mutată de la Galaţi la Constanţa, aceasta va funcţiona aici vreme de 12 ani.
Pe 13 iunie 1920 a luat fiinţă la Constanţa Institutul Maritim, care avea în compunere, ca prima treaptă a sa, Școala Copiilor de Marină, cu durata de trei ani. Iniţial, Institutul Maritim a funcţionat la bordul crucişătorului „Elisabeta“, aflat în postura de vas internat. Ulterior, acesta s-a mutat în localul Școlii Navale de pe str. Traian (actualul sediu al Muzeului Marinei Române) pentru ca, în cele din urmă, să se stabilească definitiv în cazarma „Principele Nicolae“ din str. Mircea.Perioada postbelică avea să aducă necesarele clarificări cu privire la statutul acestei instituţii, precum şi consacrarea definitivă a liceului. Astfel, Prin Ordinul M.F.A. nr. 00123367 din 8 noiembrie 1950, pe 10 noiembrie 1950 s-a înfiinţat la Galaţi Școala Medie Militară de Marină, subordonată Comandamentului Marinei Militare.
În perioada 1950-1957, instituţia a funcţionat cu această denumire, cu profil de liceu teoretic cu durata de patru ani.
Începând cu 1 ianuarie 1957 Școala Medie Militară de Marină s-a transformat în Liceul Militar de Marină.
Prin Ordinul CL nr. 2912 din 1 ianuarie 1958 Liceul Militar de Marină se transformă în Liceul Militar „Mihai Viteazul” şi este trecut în subordinea Direcţiei Învăţământului Militar. Iniţial, liceul a funcţionat în renumita cazarmă a Flotilei de la Țiglina.
În ianuarie 1959 liceul avea 354 de elevi, mutându-se în cazarma nr. 530 de pe str. Ștefan ce Mare din Galaţi.Pe baza Hotărârii Consiliului de Miniştri nr. 825/572 din 8 iulie 1960, prin Ordinul Direcţiei Învăţământului Militar nr. 04336 din 27 iulie 1960, pe 15 august 1960 (curioasă coincidenţă, chiar de Ziua Marinei Române, care, ce-i drept, în perioada postbelică se serba în prima duminică din august), Liceul Militar „Mihai Viteazul” a fost desfiinţat.
Drapelul de luptă a fost predat Muzeului Militar Central din Bucureşti. Cei mai valoroşi din cei 450 de elevi au fost transferaţi la Liceul Militar din Câmpulung Moldovenesc, ceilalţi la alte licee civile. În decurs de un deceniu, pe băncile sale s-au perindat 1000 de adolescenţi.Revirimentul final s-a produs prin Decretul Consiliului de Stat nr. 502 din 29 august 1973 când, din luna septembrie, Liceul Industrial de Marină din Constanţa, subordonat Ministerului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, care funcţiona din luna septembrie 1972, a trecut în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, transformându-se în faimosul Liceu Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”, cu profil industrial. Liceul a avut o durată de cinci ani dar începând cu anul şcolar 1977-1978 durata acestuia s-a redus la patru ani. În perioada 1973-1976, Liceul Militar de Marină a funcţionat în cadrul Școlii Generale nr. 26 din str. Unirii nr. 22A din municipiul Constanţa.
Pentru cazarea, hrănirea şi instruirea practică a elevilor, instituţia a dispus de Căminul NAVROM, localul Școlii Generale nr. 13 din str. Mihai Viteazu, unde se efectua practica tehnologică şi de o parte a căminului studenţesc al Institutului Pedagogic de pe b-dul Lenin din Constanţa.
Pe 15 septembrie 1977 a fost inaugurat noul local al Liceului Militar de Marină din str. Dezrobirii nr. 84. În perioada 1973-1990, instituţia a funcţionat cu două specialităţi: Navigaţie şi Electromecanică navală, absolvenţii obţinând şi adeverinţa de calificare ca „timonier” sau „motorist”.Prin Hotărârea de Guvern nr. 499 din 9 mai 1990, începând cu anul şcolar 1990-1991 Liceul Militar de Marină s-a transformat din liceu industrial în liceu teoretic, luând denumirea Liceul Militar „Alexandru Ioan Cuza”. Conform prevederilor art. 1, instituţia avea să funcţioneze „cu profil de matematică-fizică, având şi clase de marină”.Cu toate acestea, în perioada 1973-1995 au absolvit acest prestigios liceu peste 4.000 de elevi, dintre care 3600 au fost admişi în instituţii militare de învăţământ superior.În baza Ordinului ministrului Apărării Naţionale M.19 din 16 martie 1998, pe 31 august 1998 Liceul Militar „Alexandru Ioan Cuza” a fost desfiinţat. Drapelul de Luptă al fostei U.M. 02036 Constanţa, bustul domnitorului unificator al flotilelor celor două principate unite şi o parte din exponatele din sala de tradiţii a liceului au fost introduse în patrimoniul Muzeului Marinei Române.
Sursa: Forțele Navale

Cele mai Accesate Articole