5G, tehnologia unui viitor tot mai apropiat

Anul 2020 se prefigurează a fi promițător pentru România în ceea ce privește tehnologia 5G. Demararea implementării acesteia este o certitudine pentru noul an care bate la ușă.

Declarația a fost făcută de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, cu prilejul participării la cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei Internaţionale Anuale intitulate “Noile provocări globale în domeniul securităţii cibernetice”. Reuniunea desfășurată în aceste zile la Palatul Parlamentului a fost organizată de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Licitaţia pentru alocarea noilor frecvenţe 5G este în curs de derulare.
Instituția responsabilă cu desfășurarea licitației pentru alocare frecvenţelor de 5G este Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. ANCOM a demarat deja procesul de consultare publică pe site-ul instituţiei.
În luna decembrie a acestui an, licenţele de utilizare a frecvenţelor radio vor fi acordate câştigătorilor, ceea ce va face ca operatorii să poată folosi o parte a spectrului câştigat începând cu data de 1 ianuarie 2020, iar pentru prima jumătate a anului 2020 sunt stabilite a fi finalizate acţiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina şi a acordurilor bilaterale cu ţările vecine privind coordonarea utilizării frecventelor pentru reţele MFCN.
ANCOM a anunţat, în urmă cu patru luni, că procedura de licitaţie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de noua generaţie 5G urmează să fie finalizată până pe data de 31 octombrie, iar licenţele de utilizare vor fi acordate până la finalul anului.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole